Amerikaans voorstel voor ‘strenge VN-sancties’ tegen Noord-Korea

Eerder op donderdag werden de VS en China het eens over aanscherping van sancties tegen Noord-Korea.

De Amerikaanse ambassadeur bij de Verenigde Naties geeft uitleg aan media over de 'zeer strenge' ontwerpresolutie tegen Noord-Korea
De Amerikaanse ambassadeur bij de Verenigde Naties geeft uitleg aan media over de 'zeer strenge' ontwerpresolutie tegen Noord-Korea Foto Richard Drew/ AP

De Verenigde Staten hebben een ontwerpresolutie geschreven voor de VN-Veiligheidsraad waarmee de sancties tegen Noord-Korea enorm worden aangescherpt. Persbureau Reuters heeft de resolutie ingezien. De sancties volgen op de Noord-Koreaanse lancering van een langeafstandsraket van 6 januari.

Eerder op donderdag lieten Amerikaanse functionarissen weten aan AP dat er een overeenkomst was bereikt met China om de sancties flink aan te scherpen.

‘Strengste sancties in meer dan twee decennia’

In de ontwerpresolutie staat dat VN-lidstaten verplichte inspecties mogen uitvoeren op alle goederen die van-en-naar Noord-Korea worden vervoerd. Dit wordt gedaan met als doel om illegale spullen op te sporen. Het is daarmee een belangrijke aanvulling op de huidige sancties zoals een wapenverbod en het verbod op het leveren van brandstof voor de luchtvaart.

De Amerikaanse ambassadeur bij de Verenigde Naties, Samantha Power, liet aan internationale persbureaus weten dat wanneer de sancties worden bekrachtigd het “de strengste vorm van sancties zijn, opgelegd door de VN-Veiligheidsraad, in meer dan twee decennia”. Power hoopt dat de raad snel bijeenkomt om te stemmen over dit voorstel.

China: VN-sancties niet voldoende, ook dialoog nodig

Volgens een aantal diplomaten, die op anonieme wijze de persbureaus hebben geïnformeerd, is de ontwerpresolutie ook al ingezien door de drie andere permanente leden van de VN-Veiligheidsraad: Rusland, Frankrijk en het Verenigd Koninkrijk. De komende dagen zijn er gesloten bijeenkomsten waar ook de tien niet-permanente leden de ontwerpresolutie kunnen inzien, waarna er gestemd gaat worden.

Afgelopen woensdag ontmoette de Amerikaanse minister van Buitenlandse Zaken, John Kerry zijn Chinese collega Wang Yi. De Chinese minister had ook een ontmoeting met de nationale veiligheidsadviseur Susan Rice, volgens haar woordvoerder zijn zij “het er over eens dat Noord-Korea geen nucleaire wapenstaat mag worden”.

Wang liet dinsdag weten dat verscherpte VN-maatregelen tegen Noord-Korea niet voldoende zijn; ook een dialoog is nodig. China wil dat de wapenstilstand die zorgde voor beëindiging van de Koreaanse oorlog van 1950-53 wordt vervangen door een formeel vredesbestand. Dat is ook een belangrijke eis van het Noord-Koreaanse regime.