‘Aanslag Somalië kostte tot 200 Kenianen het leven’

De aanval op de vredessoldaten vond plaats op 15 januari. De details zijn nog altijd onduidelijk.

De Somalische president Hassan Sheikh Mohamud legt een krans tijdens een herdenking voor de Keniaanse slachtoffers op 27 januari.
De Somalische president Hassan Sheikh Mohamud legt een krans tijdens een herdenking voor de Keniaanse slachtoffers op 27 januari. Foto John Muchucha / AP

Bij de aanslag op een basis van Keniaanse vredessoldaten in Somalië zijn half januari 180 tot 200 militairen om het leven gekomen. Dat heeft de Somalische president gezegd in een televisie-interview, meldt persbureau AP. De aanval was het werk van de aan Al-Qaeda gelieerde terreurbeweging Al Shabaab.

Een woordvoerder van het Keniaanse leger zegt dat de cijfers van de Somalische regering niet kloppen, maar weigert zelf een officieel dodental te geven. Al langer was duidelijk dat er tientallen militairen om het leven waren gekomen, maar de details bleven lange tijd onzeker.

De aanslag vond plaats in het dorp El-Ade, vlakbij de Keniaanse grens. Het aangevallen contingent maakt deel uit van de interventiemacht Amisom van de Afrikaanse Unie die strijdt tegen Al Shabaab. Het was de derde aanval in een aantal maanden. Ook over de andere aanslagen wil Amisom geen details bekendmaken, om de troepen niet te demoraliseren.