Aandeelhouders krijgen hun zin bij Delta Lloyd

Topman Hans van der Noordaa stelt zijn omstreden plannen om geld op te halen op de beurs flink naar beneden bij.

Foto ANP

Topman Hans van der Noordaa van Delta Lloyd doet wat zijn ontevreden aandeelhouders van hem eisen. Woensdagochtend maakte hij bekend dat hij zijn omstreden plannen om voor 1 miljard euro aan vers kapitaal op te halen op de beurs toch niet doorzet. Hij zegt nu dat Delta Lloyd ook met 650 miljoen euro toekan.

Met dat geld, in combinatie met andere maatregelen, zou de verzekeraar over voldoende financiële buffers beschikken om de uitkeringsbeloften aan polishouders ook komende decennia waar te maken. Een verhoging van die buffers was nodig omdat ze bij Delta Lloyd – een verzekeraar met ruim 4 miljoen klanten – de afgelopen tijd ongezond laag waren geworden, zei Van der Noordaa eerder.

Hij hoopt zo een revolte onder zijn aandeelhouders te sussen. Steeds meer van de grootste beleggers in Delta Lloyd verzetten zich tegen de plannen. Ze dreigden tegen te stemmen op een ingelaste aandeelhoudersvergadering hierover op 16 maart. Ze menen dat Delta Lloyd ook met een kleinere emissie goed gekapitaliseerd is. Het plan leidde er de afgelopen maanden toe dat Delta Lloyd een speelbal op de beurs werd.

Is het genoeg?

Of het genoeg is? Dat moet blijken. Delta Lloyd meldde vandaag ook een tegenvaller. Bij het ontbreken daarvan was er wellicht ruimte geweest voor een verdere verlaging. Het gaat om herverzekeringen van het risico dat polishouders langer leven dan verwacht, en Delta Lloyd hun dus langer geld moet uitkeren. Toezichthouder DNB zegt dat die beter moeten. Dat drukt de buffers aanzienlijk.

Beleggers waren eerder bereid een emissie tot 500 miljoen te steunen. Eigenlijk vonden ze zelfs dat te veel. 200 tot 300 miljoen was ook genoeg. De grootste aandeelhouder van Delta Lloyd, het Amerikaanse Highfields Capital Management, zei woensdagavond tegen deze krant ook tegen de nieuwe plannen te gaan stemmen.

Van der Noordaa zegt ruimte te zien voor een aanpassing omdat Delta Lloyd goede resultaten heeft behaald in het afgelopen kwartaal, en over vorig jaar als geheel. Het concern presenteerde tevens zijn jaarresultaten. Andere maatregelen om de buffers te versterken, werpen ook vruchten af, aldus Van der Noordaa.

Cruciaal is dat er zekerheid is gekomen hoe om te gaan met een onderdeel van nieuwe, strengere toezichtsregels die sinds begin dit jaar voor verzekeraars gelden. Dat onderdeel is van invloed op de berekeningen hoeveel kapitaal Delta Lloyd precies moet aanhouden. De impact ervan blijkt fors kleiner te zijn dan verwacht.

Delta Lloyd was hierover de afgelopen maanden intensief in gesprek met DNB. Die is nu akkoord met de manier waarop Delta Lloyd ermee omgaat – mits de aandelenemissie zoals die nu is voorzien er komt.

Dat is fijn voor Delta Lloyd. En ook voor DNB is het prettig als er, door een lagere emissie, wellicht een eind komt aan de turbulentie rond de verzekeraar. Haar taak is het bewaken van de financiële stabiliteit. DNB bleek vanochtend ook goedkeuring te hebben gegeven aan de benoeming van een opvolger voor het begin deze maand plotseling opgestapte bestuurslid Onno Verstegen. Dat is snel. De procedure kan enkele maanden duren. Een jaar geleden vochten DNB en Delta Lloyd nog een fel conflict uit, dat uiteindelijk leidde tot het vertrek van oud-topman Niek Hoek. DNB kijkt nauwgezet mee bij Delta Lloyd.

De koers van het aandeel veerde woensdagochtend op. Precies waarop de rebellerende aandeelhouders hadden gehoopt. Voor Van der Noordaa blijft de zaak vervelend. In augustus verraste hij beleggers met slechte cijfers over de buffers. Toen zei hij dat een aandelenemissie niet nodig was. In november was dat wel het geval. Nu is er dus weer minder geld nodig. Hij heeft weliswaar altijd gezegd dat hij „maximaal 1 miljard” wilde ophalen. Maar veel beleggers waren overtuigd dat hij voor het volle pond ging.

    • Chris Hensen