Ze hadden net zo’n zin in die huisjes

Twee ondernemers willen huisjes bouwen op het lege strand van Kijkduin. Maar ze vinden zeilers op hun weg.

Het strand van Kijkduin, het zuidelijkste deel van de Haagse kust. Een stichting wil er „omgevingsbewust recreëren” stimuleren door vakantiehuisjes te bouwen.
Het strand van Kijkduin, het zuidelijkste deel van de Haagse kust. Een stichting wil er „omgevingsbewust recreëren” stimuleren door vakantiehuisjes te bouwen. Foto David van Dam

Eric Plugge en Eddy Herklots zijn zeilers. Mannen van de wind en het water, die houden van het lege strand van Kijkduin. Deze februariochtend staan ze voor een aantal betonnen blokken op het strand, precies op de plek waar elk jaar hun zeilschool Sailcenter 107 verrijst. Nu is het strand het domein van een paar wandelaars en een enkele hond, maar tijdens het zomerseizoen is het hier een komen en gaan van surfers en zeilers.

Ze voelen zich in de maling genomen, Plugge en Herklots. Door de gemeente Den Haag, door een stel handige ondernemers, en door de politiek – de VVD voorop. Want als het aan hen ligt moeten de zeilers het strand vanaf komend seizoen delen met huurders van strandhuisjes.

In 2009 hoorden de zeilers voor het eerst over de strandhuisjes. Die mogelijkheid werd in de gemeenteraad aangekaart door de VVD, en later omarmd door Sander Dekker. Die was van 2006 tot 2012 wethouder in Den Haag, en is inmiddels staatssecretaris van Onderwijs.

Jarenlang leek het bij vage ideeën te blijven. Tot vorig jaar. „Toen lagen er ineens heel concrete plannen”, zegt Plugge. De omgevingsvergunning was al aangevraagd en de klus was gegund. Twee ondernemers zouden ieder twintig huisjes bouwen: John Roos van Beachclub People en Jeroen Struving van Stichting Leef met de Zee. De huisjes waren ook al te huur – via het boekingssysteem van vakantiegigant Roompot.

De gunning leidde tot een rechtszaak tegen de gemeente, die dinsdag diende bij de rechtbank in Den Haag. De zeilvereniging eiste daar het intrekken van de omgevingsvergunning die de bouw van de huisjes mogelijk maakt. Het voornaamste argument: de strandhuisjes zouden de botenparking van de vereniging in de weg zitten. Ook aanwezig: Roos en Struving, die bijna niet kunnen geloven dat het zo ver is gekomen. Ze hadden zo’n zin in hun mooie project, en alles leek in kannen en kruiken.

Toen de strandhuisjes op zo veel verweer stuitten, besloot John Roos de bouwplannen een jaar uit te stellen. Maar Jeroen Struving gaat door. Hij doet dit vanuit zijn stichting Leef met de Zee, samen met zijn vrouw Patricia. De stichting wil „omgevingsbewust recreëren” stimuleren, door het „beheren en exploiteren van strandhuisjes”.

Struving weet zich gesteund door een zware raad van advies die hem „met raad en daad bijstaat”. In die raad zit bijvoorbeeld Anne Mulder, Kamerlid voor de VVD en oud-fractievoorzitter in Den Haag. Een ander lid: Marco Esser, de directeur van Den Haag Marketing en oud-PvdA-campagnemanager. De derde adviseur: toplobbyist Marleen Zuijderhoudt – die regelmatig naast Mark Rutte op de foto staat.

Plugge en Herklots hebben soms het gevoel dat ze tegen de top van liberaal Nederland strijden, om het strand leeg te houden. Helemaal sinds minister Melanie Schultz (Milieu, VVD) eind vorig jaar bekendmaakte dat ze van het bouwverbod langs de kust af wilde. Nadat meer dan 100.000 mensen een petitie van Natuurmonumenten hadden ondertekend om „de kust te redden”, slikte Schultz dit voornemen weer in.

In Kijkduin vermoeden de zeilmannen dat de VVD door de ondernemers Roos en Struving „flink is gesouffleerd” over de strandhuizen, en dat de gemeente hun zeilvereniging vervolgens bewust buiten het inspraakproces heeft gehouden. De zeilers hebben alle belang bij een leeg strand met genoeg plaats voor de zeilboten, maar zijn „op geen enkele manier betrokken geweest” bij de plannen voor strandhuisjes, zeggen Plugge en Herklots.

Ja, ze zijn weleens uitgenodigd voor een ‘informatief overleg’. „Maar dat was helemaal geen overleg”, zegt Plugge. „Dat was een mededeling. Die strandhuizen komen er, werd ons verteld.” De gemeente bestrijdt dit: volgens de ambtenaren is er wel degelijk meermaals overleg geweest met de zeilvereniging.

Struving is al druk bezig met de voorbereiding van de bouw van de huisjes. Inmiddels is hij ook van plan de huisjes te ‘verzwaren’, waardoor ze ’s winters ook verhuurd kunnen worden. Niet op het strand, maar op een veld in het nabijgelegen huisjespark van Roompot. In de Strandnota 2017-2022 die wethouder Revis (buitenruimte, VVD) vorige week presenteerde, zijn de veertig strandhuizen op Kijkduin al opgenomen. Met „mogelijke uitbreiding vanaf 2021”.

Struving is verbolgen over de gang van zaken. „Ik heb absoluut het beste voor met de stad en het strand”, benadrukt hij. Volgens hem zorgt de rechtszaak ook voor een hoop negatieve aandacht voor zijn stichting: „Dus als ik straks de vakantie niet volgeboekt krijg, hoop ik dat de zeilvereniging een goede aansprakelijkheidsverzekering heeft.”