‘Wij worden steeds beter in actievoeren’

In de Gelderse gemeente Bronckhorst zijn de TSN-thuishulpen ‘gered’ door twee andere aanbieders. Hoewel zij liever Buurtzorg als redder zagen, zijn ze blij. „Ik krijg de grijns niet van mijn gezicht af.”

In een feesttent in Bronckhorst vierden thuishulpen het behoud van hun baan onder dezelfde voorwaarden als bij TSN. Foto VINCENT JANNINK / ANP

In een vakbondstent voor het gemeentehuis van Bronckhorst is het deze dinsdagmiddag feest. De artiesten Marga Bult en René Shuman zingen. Het publiek wordt toegesproken door strijdlustige politici en vakbondsbestuurders.

TSN-thuishulpen in deze gemeente hebben net te horen gekregen dat ze na een faillissement van TSN Thuiszorg tot en met 2017 onder dezelfde arbeidsvoorwaarden aan de slag kunnen bij de zorgaanbieders Markenheem en Zorgkompas. Het zijn organisaties waar de gemeente al contracten mee heeft. De hulpen houden hun werk en hun cliënten.

Het is second best – de medewerkers waren liever overgaan naar de nieuwe stichting Familiehulp van Buurtzorg-oprichter Jos de Blok, maar met dit resultaat zijn ze toch ook heel tevreden. „Ik krijg de grijns niet meer van mijn gezicht af”, zegt een van hen.

„Het is mooi”, reageren ook de feestende TSN-thuishulpen Saskia Heinen en Anja Nijenhuis uit Winterswijk. Ze zijn „heel blij” voor hun collega’s. Zelf weten ze nog niet waar ze aan toe zijn. De gemeente waar zij werken, Winterswijk, heeft nog niets bekendgemaakt.

Gemeenten die contracten hebben met het in surseance van betaling verkerende TSN Thuiszorg moeten uiterlijk woensdag laten weten of zij ingaan op het voorstel van Buurtzorg. Hij heeft 137 gemeenten aangeboden om de contracten over te nemen.

Even later staan Heinen en Nijenhuis op het podium, te midden van een heleboel collega’s. Ze nemen bloemen in ontvangst. Ze worden bedankt voor hun inzet afgelopen weekeinde toen thuishulpen het gemeentehuis bezet hielden. Applaus klinkt voor deze „dappere dames” – „Ja, ja, wij worden steeds beter in het actievoeren”, zal Heinen na afloop zeggen. Als ex-medewerker van Sensire stond ze samen met Nijenhuis ook al op de barricaden toen hun banen daar op de tocht stonden.

Zondagavond laat besloot de burgemeester van Bronckhorst de bezetting van het gemeentehuis te beëindigen omdat „de grenzen van het betamelijke” waren overschreden; de protesterende hulpen hadden op tafels gestaan. Was gezien op Twitter. Twee arrestaties volgden.

De arrestanten betreden ook het podium. Opnieuw applaus. Hoe was het in de bak, vraagt campagneleider Sarah Dobben aan bestuurder Wim van der Hoorn van FNV Zorg en Welzijn, terwijl ze hem de microfoon voorhoudt. „Ik ben een ervaring rijker”, zegt er een. Door de bezetting trok Bronckhorst landelijk de aandacht.

In het publiek ook Jos de Blok. Op de vraag of hij teleurgesteld is dat het gemeentebestuur niet op zijn aanbod is ingegaan, antwoordt hij: „Voor de mensen vind ik het jammer. Ik ben wel blij dat ze goede voorwaarden hebben geregeld. Daar is mij om te doen. Ik vind het belangrijk dat er aandacht is voor de omstandigheden waaronder zij hun werk moeten doen, of dat nou bij mij is of een ander. Dat doet er niet toe.”

Tientallen gemeenten hebben laten weten op zijn voorstel te willen ingaan. Hoeveel het er uiteindelijk zullen worden, is nog niet duidelijk. „Ik zie het wel. Ik kan het nu niet meer beïnvloeden”, reageert hij.

Even later kondigt hij vanaf het podium aan dat hij meedoet aan de aanbesteding in 2017 in Bronckhorst. En als het niet „de goede kant” opgaat in de zorg, gaat hij desnoods zelf de politiek in, met een Partij voor de Zorg.

Wethouder Antoon Peppelman (PvdA, Zorg en Welzijn) van de gemeente Bronckhorst is in het gemeentehuis gebleven. Wat hem betreft wordt er op de verkeerde plek actie gevoerd. „Hier is het nu goed geregeld.” Dat de keuze niet op De Blok is gevallen, heeft te maken met het feit dat de Buurtzorg-oprichter voor zijn plan miljoenen innovatiegeld vraagt van de overheden. „Dat maakte het gemakkelijker om met de aanbieders in zee te gaan die hier al actief zijn. Zo blijven we uit de discussie over staatssteun.”

De thuishulpen Nijenhuis en Heinen hopen ondertussen „dat goed voorbeeld goed doet volgen”, en anders trekken ze met de hele actiekaravaan door naar het volgende gemeentehuis.

    • Annette Toonen