Artsen moeten niet appen over patiënten, zegt privacywaakhond

De gratis berichtenapp WhatsApp mag niet gebruikt worden voor het versturen van medische gegevens door artsen en verpleegkundigen. Dat stelde de Autoriteit Persoonsgegevens dinsdag tegenover het televisieprogramma EenVandaag.

Medici moeten daardoor op zoek naar alternatieve methoden om snel informatie met elkaar te delen. In november bleek uit onderzoek in opdracht van artsenfederatie KNMG dat vier op de tien artsen WhatsApp gebruiken voor het werk.

WhatsApp is eigendom van Facebook en heeft eerder privacy- en beveiligingsproblemen gehad, ondanks beloftes van Facebook-oprichter Mark Zuckerberg dat WhatsApp-data veilig zijn. Ook slaat de app standaard foto’s op de telefoon op. Die foto’s worden weer door clouddiensten bewaard, waardoor ze makkelijk een eigen leven kunnen gaan leiden.

Keerzijde is dat WhatsApp volgens veel artsen makkelijk in gebruik is, en dat de app op vrijwel alle smartphones staat geïnstalleerd. Dat maakt het verleidelijk voor artsen om de app ook voor medische doeleinden te gebruiken.

Aanleiding voor het onderzoek van KNMG waren publicaties in NRC waaruit bleek dat artsen op grote schaal de gratis berichtenapp gebruiken om onderling informatie te delen over patiënten, in sommige gevallen ook foto’s en andere privacygevoelige informatie. Destijds wilde de Autoriteit Persoonsgegevens (toen nog het College Bescherming Persoonsgegevens) geen hard oordeel vellen over WhatsApp-gebruik door artsen. Dit is de eerste keer dat de privacytoezichthouder zich zo expliciet uitspreekt.

Inmiddels werken diverse bedrijven aan veiliger alternatieven voor WhatsApp, specifiek voor medisch gebruik. Die applicaties moeten privégegevens van patiënten beter beschermen. Maar dergelijke apps slaan vooralsnog veel minder aan dan het origineel.

    • Wouter van Noort