Waarom techbedrijven steeds vaker azen op medische data

Philips werkt samen met Amazon, Apple met IBM. Hun voornaamste doel: toegang tot gezondheidsdata.

Philips slaat steeds meer medische data op uit bijvoorbeeld lichaamsscans, maar ook over de volgorde van iemands genen.
Philips slaat steeds meer medische data op uit bijvoorbeeld lichaamsscans, maar ook over de volgorde van iemands genen. Foto Jasper Juinen/Bloomberg

De strijd tussen technologiebedrijven om medische data van consumenten wordt heviger. Maandag kondigde Philips een uitgebreide samenwerking aan met de clouddivisie van webreus Amazon. Philips gaat Amazons diensten en servers gebruiken voor de opslag en verwerking van grote hoeveelheden medische gegevens van patiënten. Concurrenten Apple en IBM maakten vrijwel gelijktijdig bekend dat ze nauwer gaan samenwerken op het gebied van clouddiensten. Die twee bedrijven richten zich net als Philips en Amazon steeds nadrukkelijker op de opslag en analyse van gezondheidsinformatie.

De nieuwe deal tussen Amazon en Philips moet het voor ziekenhuizen makkelijker en sneller maken om grote bestanden met patiëntengegevens te doorzoeken en analyseren. Dat wordt in ziekenhuizen steeds belangrijker nu steeds meer patiënteninformatie digitaal wordt: denk aan digitale scans en röntgenfoto’s, maar ook aan bijvoorbeeld het opslaan van genetische informatie.

Steeds meer mensen laten hun volledige genetische profiel in kaart brengen om op die manier beter inzicht te krijgen in hun gezondheid. Wetenschappers en bedrijven verwachten bijvoorbeeld dat ze op basis van genetische informatie over groepen mensen kankerbehandelingen veel beter kunnen afstemmen op individuen. Een compleet menselijk genoom bevat vele gigabytes aan – potentieel zeer privacygevoelige – informatie. Philips en Amazon hopen te kunnen verdienen aan zowel de opslag als aan analysediensten. Bedragen maakten ze niet bekend.

Naast Apple, Philips, Amazon en IBM zijn nog veel meer technologiebedrijven bezig met het verzamelen, opslaan en analyseren van informatie over gezondheid van mensen. Onder meer Alphabet (het moederbedrijf van Google) en Samsung kondigden de laatste maanden investeringen aan in medische datadiensten.

Er ontstaan op deze manier wereldwijde, commerciële, alternatieven voor de vaak matig functionerende landelijke elektronische patiëntendossiers. De bedrijven benadrukken dat de gegevens veilig worden opgeslagen, en actief worden beschermd tegen misbruik.

Maar toezicht op dit soort internationale databanken met gevoelige medische informatie is lastig, en Europese privacytoezichthouders waarschuwen regelmatig dat zij te weinig middelen hebben om alle nieuwe diensten goed in de gaten te houden.

Techbedrijven en ziekenhuizen

Philips kondigde de afgelopen maanden veel andere grote samenwerkingen aan met technologiebedrijven en ziekenhuizen op het gebied van gezondheidstechnologie en -data. Op die manier bereidt het bedrijf zich voor op de definitieve verkoop van de lichttak die later dit jaar wordt verwacht. Philips gaat zich dan volledig richten op medische technologie.

Maandag maakte het bedrijf ook bekend dat het zijn diensten op het gebied van zorg op afstand verder uitbreidt. Het heeft een deal gesloten met Amerikaanse ziekenhuizen om artsen op afstand intensive care-patiënten te laten volgen en monitoren. Daarnaast brengt Philips nieuwe draagbare sensoren op de markt die hartslag, ademhaling, huidtemperatuur en meer analyseren, voor medisch gebruik. Dergelijke nieuwe producten leveren ook weer allerlei data op, die het bedrijf moet opslaan en verwerken. Philips wordt zo steeds meer een databedrijf.

De concurrentie in de markt voor gezondheidstechnologie en -data is hevig. Bedrijven als Philips, Siemens en GE richten zich vooral op data en diensten die voldoen aan de zeer strenge certificerings- en veiligheidseisen waar medische toepassingen mee te maken hebben. Apple en Alphabet zetten vooralsnog meer in op gezondheidsgegevens over bijvoorbeeld lichaamsbeweging uit smartphone-apps en fitnessbandjes.

Een cruciale vraag in die strijd is welk bedrijf er de komende jaren het best in slaagt om nuttige diensten te bedenken rondom medische data - en wie ze het veiligst opslaat.