‘Voormalig topvoetballer Hakan Sükür aangeklaagd’

De voetballer zou president Recep Tayyip Erdogan en diens zoon hebben beledigd

Hakan Şükür in actie in 2007.
Hakan Şükür in actie in 2007. AFP / Fabrice Coffrini

Voormalige Turks topvoetballer en ex-parlementslid Hakan Sükür (44) is in Turkije aangeklaagd, omdat hij president Recep Tayyip Erdoğan en diens zoon zou hebben beledigd. Dit meldt de Turkse krant Hürriyet woensdag.

Sükür zou vier jaar cel riskeren vanwege beledigingen die hij zou hebben getwitterd. De ex-topsporter ontkent volgens Hürriyet dat de tweets over de president of diens zoon gingen. De inhoud van de berichten is niet bekend.

Sükür was een van de succesvolste voetballers ooit van Turkije. De aanvaller, die 109 interlands op zijn naam heeft staan, stopte in 2008. In 2011 werd hij gekozen tot lid van het parlement voor Erdogans AK-partij. Hij stapte twee jaar later op, nadat Erdogan was gebotst met de islamitische leider Fethullah Gülen. Sükür is een aanhanger van Gülen.

Diepreligieuze Gülenbeweging

In Turkije woedt al lange tijd een machtsstrijd tussen de regerende AK-partij en de Gülenbeweging. De rijke Gülen leidt een wereldwijd imperium van media, scholen en welzijnsorganisaties met miljoenen aanhangers.

De diepreligieuze beweging is ook in Nederland actief in het onderwijs, bedrijfsleven, media en in verenigingen. Zelf woont de imam in zelfgekozen ballingschap in de Verenigde Staten.