VN dropt voor het eerst hulpgoederen boven Syrië

Het gaat om de door IS-belegerde stad Deir ez-Zor. De operatie is volgens de VN-voedselhulporganisatie succesvol verlopen.

Syrische mannen zitten in een warenhuis in Kafr Batna nadat er de afgelopen week voedsel werd geleverd via een hulpkonvooi van het Rode Kruis. Foto Abd Doumany/AFP

De Verenigde Naties (VN) hebben woensdag voor het eerst via de lucht hulpgoederen gedropt in Syrië. Het gaat om bevoorrading van Deir ez-Zor, een van de drie door Islamitische Staat (IS) belegerde steden, meldt AFP.

De operatie is volgens plan verlopen, laat hoofd humanitaire zaken van de VN weten aan het persbureau: “Vanmorgen heeft een vliegtuig van World Food Programme (de voedselhulporganisatie van de VN, red.) een eerste levering van 21 ton hulpgoederen gedropt boven Deir ez-Zor. De pallets zijn volgens plan terechtgekomen in het juiste gebied.”

Hulporganisaties hebben geen directe toegang tot verschillende belegerde Syrische gebieden. Er moet continu onderhandeld worden met lokale partijen. Dat is ook de reden dat het lang duurt om de steden te bereiken, liet het Rode Kruis vorige week weten nadat in vijf bezette steden hulptrucks arriveerden met water, voedsel, medicijnen en andere hulpgroederen. Het konvooi was mogelijk geworden dankzij steun van de Verenigde Naties en toestemming van de Syrische regering.

Deir ez-Zor

Voor Deir ez-Zor, een stad met 200.000 inwoners die zo’n 450 kilometer ten noordoosten van de hoofdstad Damascus ligt, is het aanleveren van goederen via een luchtbrug een gevaarlijke maar noodzakelijke operatie, stelt O’Brien. “Voor sommige regio’s biedt deze mogelijkheid voordelen.”

IS heeft volgens het Syrisch Observatorium voor de Mensenrechten onlangs 55 burgers onthoofd of doodgeschoten in Deir ez-Zor. De Russen bombarderen de stad. De strijd maakt de aanvoer van voedsel, drinkwater en medicijnen over de weg onmogelijk, zegt het Rode Kruis. Hongersnood dreigt daarom.

Volgens AFP is het niet de eerste keer dat hulpgoederen via de lucht in Syrië worden afgeleverd. Rusland kondigde in januari al aan de lokale bevolking op deze manier te hebben bevoorraad.

    • Jorg Leijten