VimpelCom-verdachte is nog commissaris bij Rabo

Financieel directeur Van Dalen in beeld bij corruptieonderzoek.

Een kantoor van Beeline, een divisie van Vimpelcom, in Moskou. Foto Andrey Rudakov/Bloomberg
Een kantoor van Beeline, een divisie van Vimpelcom, in Moskou. Foto Andrey Rudakov/Bloomberg

Rabobank-commissaris Henk van Dalen is de Nederlandse verdachte die het Openbaar Ministerie in het vizier heeft in het corruptieonderzoek naar telecomgigant VimpelCom.

Van Dalen was van 2010 tot november 2013 financieel directeur van VimpelCom. In die periode betaalde het concern smeergeld aan de dochter van de Oezbeekse president om toegang te krijgen tot de Oezbeekse telecommarkt. Vorige week erkende het in Amsterdam gevestigde Noors-Russische telecombedrijf schuld en schikte voor 795 miljoen dollar (716 miljoen euro) met Nederland en de Verenigde Staten. Nederland krijgt de helft, omgerekend 358 miljoen euro.

Het bedrijf kocht hiermee strafvervolging af. Wel maakte het OM bekend een „handvol” personen die bij de omkoping betrokken is, strafrechtelijk te willen vervolgen. Onder hen is één Nederlander die in november zes dagen is vastgehouden. Volgens bronnen rond het onderzoek gaat het om Henk van Dalen. Zelf wilde hij vanmorgen geen commentaar geven. Het OM doet geen mededelingen zolang het onderzoek loopt.

Van Dalen staakte in november tijdelijk zijn werk als commissaris bij Rabobank. Formeel blijkt hij nog in functie. Als zodanig staat hij ook in het handelsregister. Rabobank ziet in de jongste ontwikkelingen geen reden om Van Dalens positie te heroverwegen, zegt een woordvoerder.

Toezichthouder De Nederlandsche Bank kan, als er twijfel bestaat over iemands geschiktheid of betrouwbaarheid, besluiten die persoon opnieuw te toetsen. Als dat negatief uitpakt, moet hij of zij vertrekken.

Van Dalen staakte in november ook tijdelijk zijn werk bij andere bedrijven en instanties. Zo was hij lid van de raad van commissarissen bij aardappelzetmeelconcern Avebe in Veendam. Anders dan bij Rabobank blijkt hij daar formeel wel te zijn afgetreden. Hij werd op 1 januari dit jaar uitgeschreven uit het handelsregister. 

Uit het Kadaster blijkt dat Van Dalen in november zijn onroerend goed in Nederland op naam van zijn vrouw heeft gezet. Dat gebeurde via een boedelsplitsing onder het maken van huwelijkse voorwaarden. Daarbij werd ook voor een miljoen euro aan hypotheken bij de Rabobank afgelost.

Dat was nadat hij als verdachte was aangemerkt en aandeelhouders in de VS een schadeprocedure begonnen tegen het concern en vijf (ex)managers, onder wie Van Dalen. De aandeelhouders vinden dat het management onjuiste informatie heeft verstrekt en gegevens heeft achtergehouden. Door de overschrijving van het onroerend goed kunnen partijen hier geen beslag op laten leggen.