Utrechtse serieverkrachter in hoger beroep

Hij werd eerder veroordeeld tot zestien jaar cel voor drie verkrachtingen in 1995 en één in 2001.

Rechtbanktekening van (VLNR) Gerard T., diens advocaat Maarten Krikke en de Officieren van Justitie Daphne van der Zwan en Michael van Leent in de rechtbank van Utrecht. Aloys Oosterwijk/ANP

De 53-jarige Gerard T., die ook wel de Utrechtse serieverkrachter wordt genoemd, is in hoger beroep gegaan tegen zijn veroordeling. Eerder deze maand werd T. veroordeeld tot zestien jaar cel voor drie verkrachtingen in 1995 en één in 2001, allemaal in de buurt van Utrecht.

De straf was gelijk aan de eis van het Openbaar Ministerie: zestien jaar, de maximale straf die kon worden opgelegd. De rechter sprak van een “gebrek aan geweten” bij T.

T. heeft volgens de rechter met een “onvoorstelbare bruutheid gehandeld” en “de lichamelijk integriteit van de slachtoffers volledig miskend”, schreef NRC-redacteur Anne Vegterlo, die aanwezig was bij de uitspraak van de rechtbank. De rechter over T. tijdens de uitspraak:

“Hij heeft hen - sommigen nog maar 16 jaar oud - hun onbevangen leven afgenomen.”

De 53-jarige man moest ook een schadevergoeding betalen van 35.440 euro aan een slachtoffer - een destijds zestienjarig meisje dat hij in 2001 verkrachtte. Na afloop liet hij haar met tiewraps vastgebonden aan een boom achter.

T. werd in juli 2014 gearresteerd op basis van een DNA-match. Eerder dat jaar moest hij zijn DNA afstaan nadat hij een fiets had gestolen. Zijn DNA kwam overeen met de sporen op het lichaam van verschillende slachtoffers. Het onderzoek naar de Utrechtse serieverkrachter heeft bijna twintig jaar geduurd.

    • Bas Tooms