Trump wint ook voorverkiezingen in Nevada

Trump lijkt met overmacht te gaan winnen. Ted Cruz en Marco Rubio zijn in gevecht om de tweede plek.

Een kiezer met zijn stembiljet in een stemlokaal in de Amerikaanse staat Nevada. Foto: Josh Edelson / AFP

De Republikeinse presidentskandidaat Donald Trump stevent af op een flinke overwinning in de staat Nevada. Volgens de eerste uitslagen ligt hij ver voor op zijn concurrenten. Met een overwinning komt Trumps benoeming tot officiële kandidaat van de Republikeinen weer een stap dichterbij.

FOX News en CNN berekenden dat Trump 42 procent van de stemmen pakte; Ted Cruz (25 procent) en Marco Rubio (21 procent) zijn in gevecht om de tweede plek. Ze hebben een aanzienlijke voorsprong op Ben Carson en John Kasich (respectievelijk 8 en 4 procent).

Twitter avatar FoxNews Fox News .@megynkelly: “A tight battle shaping up once again between @tedcruz & @marcorubio.” #YouDecide2016 https://t.co/4CAi1lMKlC

Bij het horen van de eerste resultaten brak gejuich los in het hoofdkwartier van Trump; het Treasure Island Hotel in Las Vegas. Trump bedankte in een tweet zijn achterban voor hun steun.

Twitter avatar realDonaldTrump Donald J. Trump THANK YOU NEVADA! WE WILL MAKE AMERICA SAFE & GREAT AGAIN!
https://t.co/ClAnLIg0AD https://t.co/zVvyVCIaD4

Na overwinningen in de staten New Hampshire en South Carolina is Nevada de derde staat op rij die Donald Trump naar zich toe trekt. Met deze overwinningen wordt duidelijk dat Trump steun geniet in zowel het westen, zuiden als noordoosten van de Verenigde Staten.

Ontevredenheid overheerst bij stemlokalen

Bij aankomst bij de stemlokalen liet een meerderheid van de Republikeinen in een enquête van AP weten boos te zijn over de manier waarop de regering in Washington werkt. De belangrijkste punten in de verkiezingen waren volgens drie op de tien de stand van de Amerikaanse economie en de overheidsuitgaven. Immigratie en terrorisme waren volgens 20 procent het belangrijkste onderwerp van debat.

Volgende week dinsdag is het Super Tuesday. Op deze dag houden twaalf staten tegelijk voorverkiezingen om te bepalen wie namens de Republikeinen en de Democraten de strijd aangaan in de landelijke verkiezingen.

    • Sjoerd Klumpenaar