Media

Tim Cook nog feller in strijd tegen FBI

Foto AP Photo/Mark Lennihan

Wat gebeurde er in de Verenigde Staten terwijl je sliep? Onze correspondenten praten je bij.

Tim Cook staat niet alleen in zijn weigering de FBI te helpen de iPhone van de dader van de aanslag in San Bernadino te openen. Ook Facebooks Mark Zuckerberg ziet er niks in om de overheid achterdeurtjes in zijn producten aan te bieden. Maar het principiële standpunt van Apple dreigt de techwereld te verscheuren, schreef onze techredacteur Marc Hijink eerder al op NRC Media.

Cook doet er echter nog een schepje bovenop in het scherpe publieke debat, meldt Bloomberg. Als Apple mee zou werken met de FBI dan is dat ‘slecht voor heel Amerika’. Volgens de topman - in een interview met ABC World News dat nog niet is uitgezonden - stelt dit Amerikaanse gebruikers bloot aan “gigantische kwetsbaarheden”. De FBI wil dat Apple een aangepaste versie van het iOS-besturingssysteem aanlevert waarmee het de vergrendelde iPhone kan openen. Het bedrijf is echter bang dat deze software zal uitlekken en dat daarmee de tientallen miljoenen telefoons van gebruikers in potentie gekraakt kunnen worden. Cook:

“Some things are hard and some things are right. And some things are both. This is one of those things.”

De zaak ligt inmiddels bij een federale rechter. Het ministerie van Justitie wil dat Apple gedwongen wordt de software te leveren. Cook laat in het exclusieve interview met ABC weten “teleurgesteld” te zijn dat de overheid zo snel heeft gegrepen naar gerechtelijke middelen

“We found out about the filing from the press. I don’t think that’s the way the railroad should be run. And I don’t think that something so important to this country should be handled in this way.”

In een schijnbare escalatie van de spanningen tussen Apple en de FBI, meldde The New York Times vannacht zelfs dat het techbedrijf gegevens op iPhones nog moeilijker versleuteld.

Google Fiber naar San Francisco

Alphabet brengt het internet naar waar het het meest nodig is. En dat is San Francisco, schrijft Techcrunch. Het bedrijf maakte gisteravond plannen bekend om hun supersnelle glasvezelnetwerk, Google Fiber, beschikbaar te maken voor “sommige appartementen, wooncomplexen en sociale huurwoningen” in de stad.

Volgens de techsite zal Alphabet naast glasvezel aanleggen waarschijnlijk ook een deel van de bestaande infrastructuur gebruiken om hun internet aan te kunnen bieden. In een blogpost licht het techbedrijf de keuze voor San Francisco toe:

San Francisco has a long history of creativity, innovation, and development, with its iconic cultural centers, countless startups, and dozens of colleges and universities. In thinking about how best to bring Google Fiber to some residents in this unique city, we considered a number of factors, including the City’s rolling hills, miles of coastline, and historic neighborhoods.

San Francisco wordt de vijfde stad waar Google Fiber aangeboden zal worden. Daarna moeten meer dan vijftien andere stedelijke gebieden rond onder andere LA, Phoenix en Chicago volgen. Volgens Techcrunch zullen de inwoners in de Bay Area blij zijn nu zij meer mogelijkheden krijgen in internetproviders dan alleen maar Comcast, met hun notoire slechte klantenservice.

Salesforce blijft het goed doen

Volgens Forbes moeten ook de concurrenten van Salesforce erg blij zijn met hun goede kwartaalcijfers. Die resultaten van de laatste drie maanden van het fiscale jaar zijn goed: 1,81 miljard dollar aan inkomsten en een dikke bankrekening van 2,73 miljard dollar. Elk stijgingen van meer dan 25 procent ten opzichte van vorig jaar.

Wat verklaart het succes van Salesforce? Volgens bestuursvoorzitter Keith Block is het de drang naar innovatie binnen het bedrijf. Maar de meer dan zeshonderd overeenkomsten ter waarde van 1 miljoen dollar die het afgelopen jaar sloot met bedrijven zullen daar meer te maken mee hebben. Daarnaast vernieuwde een grote klant een contract van honderd miljoen dollar en zou een andere deal van negen cijfers gesloten zijn. Goed nieuws voor Salesforce, maar ook voor de concurrentie die ook clouddiensten aanbieden: de markt groeit dus er is voorlopig heel veel te halen.