Singularity University opent deuren in Nederland

Het Amerikaanse technologie-instituut gaat hier samenwerken met start-ups die wereldwijde ambities hebben.

Singularity University houdt zich onder meer bezig met robottechnologie.
Singularity University houdt zich onder meer bezig met robottechnologie. Foto: Prakash Singh / AFP

De Amerikaanse Singularity University opent zijn eerste buitenlandse vestiging in Nederland. Woensdag maakte de organisatie bekend dat het hier samenwerkt met diverse overheden, bedrijven en kennisinstellingen, waaronder de Technische Universiteit Eindhoven, het ministerie van Economische Zaken, diverse gemeenten en het Radboud Medisch Centrum. Singularity University is een kennisinstituut dat zich richt op de ontwikkeling van nieuwe technologieën.

De organisatie gaat zich onder meer bezighouden met het oprichten en stimuleren van start-ups met wereldwijde ambities. De Nederlandse tak, die in Eindhoven wordt gevestigd, gaat zich in eerste instantie richten op vernieuwingen op het gebied van water, voedsel en gezondheid. Het instituut gaat in heel Nederland cursussen en evenementen organiseren, en moet samenwerking tussen bedrijven en overheden stimuleren.

Gesubsidieerde leningen

Singularity University werkt in Nederland voor zijn financiering samen met diverse bedrijven en krijgt gesubsidieerde leningen van enkele gemeenten waaronder Rotterdam en Amsterdam. “Dat gaat om zo’n anderhalve ton,” volgens initiatiefnemer Yuri van Geest.

De Singularity University is in 2008 opgericht met geld van onder meer technologiebedrijven Google en Cisco, en ruimtevaartorganisatie NASA, om de invloed van zogeheten exponentiële technologieën te onderzoeken. Dat zijn technologieën die zich in exponentieel tempo ontwikkelen zoals kunstmatige intelligentie, en robot-, gen- en nanotechnologie. De naam singularity komt van het theoretische toekomstige moment dat mensen en computers samensmelten: de singulariteit. Dat is een theorie die wetenschappelijk zeer omstreden is, maar in Silicon Valley de laatste jaren aan invloed wint.

Anders dan de naam doet vermoeden is Singularity University geen officiële universiteit, in Nederland noch in de Verenigde Staten. Het is een instituut dat het midden houdt tussen kennisinstelling, adviesbedrijf, evenementorganisator en investeringsmaatschappij.

Groot congres

Het Nederlandse instituut heeft een budget van drie miljoen euro. Dat geld wordt bij elkaar gebracht door samenwerkende bedrijven en overheidsinstellingen, en bijvoorbeeld door het organiseren van een groot congres dit najaar. “Winsten zullen we investeren in nieuwe start-ups binnen het Singularity University-programma,” aldus initiatiefnemer Van Geest.