Steeds meer flexibele contracten voor nieuwe werkenden

Zeven op de tien mensen die in 2015 een baan vonden, ging aan de slag in een flexibele baan. Er kwamen vooral schoonmakers bij.

Het meest voorkomende beroep onder baanvinders was schoonmaker.
Het meest voorkomende beroep onder baanvinders was schoonmaker. Remko de Waal/ANP

Baanvinders, het aantal mensen (15-75 jarigen) dat betaald werk vond in 2015, kregen afgelopen jaar minder vaak vast werk dan in de jaren ervoor. In 2005 had ruim 20 procent van de baanvinders vast werk; in 2015 was dat nog maar 12 procent. Dat blijkt uit cijfers van het Centraal Bureau voor de Statistiek (CBS). Baanvinders zijn zowel mensen die onderwijs volgen als mensen die geen onderwijs (meer) volgen.

Het aantal baanvinders groeide in 2015 in totaal met 40.000. Zeven op de tien onderwijsvolgers die in 2015 een baan vonden, gingen aan de slag met een flexibele baan. De rest ging aan het werk als zzp’er of vond vast werk. Het aantal voltijdbanen daalde ook. In 2005 had 42 procent een voltijdbaan, dat was in 2015 nog 37 procent. De meeste baanvinders vonden afgelopen jaar een deeltijdbaan van 12 tot 35 uur per week.

Schoonmakers

Het meest voorkomende beroep onder baanvinders was schoonmaker. Vorig jaar gingen zo’n 40.000 mensen aan de slag als schoonmaker. Dat waren vooral laagopgeleiden: ruim een op de tien laagopgeleiden vond vorig jaar een baan als schoonmaker. Daarna volgen - met afstand - beroepen als verkoopmedewerker in de detailhandel, vuilnisophaler of dagbladbezorger en werk in de horeca.

Uit cijfers die het CBS eerder deze maand publiceerde, bleek dat de daling van de werkloosheid in Nederland zich in januari door heeft gezet. Het aantal werklozen is drie maanden op rij gedaald met gemiddeld 14.000 per maand. Vorige maand telde Nederland 574.000 werklozen ofwel 6,5 procent van de beroepsbevolking.

De totale Nederlandse beroepsbevolking (15-74 jarigen) omvat 12,7 miljoen mensen. Daarvan hadden in januari 2016 ruim 8,3 miljoen mensen betaald werk, ofwel zo’n 70 procent.