Clinch Canvas, 21.40-22.10u.

Clinch valt lastig in een hokje te plaatsen. Deze nieuwe Belgische serie bestaat uit zes afleveringen die elk een los, opzichzelfstaand en ietwat surrealistisch verhaal vertellen over drie personages, steeds gespeeld door Roy Aernouts, Nico Sturm en de bejubelde cabaretier Wim Helsen. Ze spelen zich af op één locatie, bijvoorbeeld een vastgelopen lift, een ziekenhuiskamer of het dak van een appartement. In de eerste aflevering is dat een lesauto. Helsen speelt een excentrieke rij-instructeur die een dag lang wordt gevolgd door een filmstudent. Of er meer dan een paar mensen naar zijn film gaan kijken is de vraag, maar de instructeur denkt dat de reportage naar het filmfestival van Toronto gaat. Hij heeft namelijk geweldige verhalen en bijzondere adviezen. „Nooit zomaar rechts een straat inslaan als er geen straat is. Laat ze maar roepen, jongen.” De serie is geschoten in zwart-wit, alleen voor de beelden die de student maakt schakelt men over naar kleur. Dat de instructeur niet spoort wordt snel duidelijk. Vanaf het begin is er spanning, iets wat steeds iets verder wordt uitgebouwd met ongemakkelijke ontwikkelingen.

    • Thijs Schrik