Sam Spade is nu zwart

Diederik van Hoogstraten.

In het LA County Museum of Art (Lacma) blazen acteurs tijdens voorleessessies filmscripts nieuw leven in. Een gekleurde cast speelt The Maltese Falcon.

Foto AFP
Foto AFP

Op het podium zitten vijf gekleurde en twee blanke acteurs, onder regie van de zwarte ster Laurence Fishburne (The Matrix). Het bontgekleurde publiek weerspiegelt de bevolking van Los Angeles. En zo huisvest het LA County Museum of Art (Lacma) vanavond iets wat Hollywood node mist: een diversiteit zo vanzelfsprekend als het Californische zonlicht.

In Los Angeles zegt zo ongeveer elke Uber-chauffeur aan een filmscenario te werken. Geen wonder dat de grote zaal van het Lacma al weken is uitverkocht voor deze eenmalige ‘Live Read’ van een 75 jaar oude film noir: The Maltese Falcon (1941)van John Huston.

Met een script in de hand lezen de acteurs hun klassieker oneliners: „You’re a good man, sister.” „The best goodbyes are short. Adieu.”

Sam Spade, destijds gespeeld door Humphrey Bogart, is ditmaal zwart: Fishburne speelt de detective overtuigend, ook zonder het geknauw van Bogart. Orlando Jones is de homoseksuele crimineel Joel Cairo. Op jacht naar de black bird, de Maltese valk, zetten zij een sneltrein van spannende scènes in gang. Hun tocht door de onderwereld van San Francisco wordt soms onderbroken door geschater uit de zaal. „You always have a smooth explanation ready.” „What do you want me to do, learn to stutter?”

Los Angeles blijft synoniem voor film, en als toonaangevend museum zoekt het Lacma de verbinding met Hollywood actief op middels de populaire Live Read-serie, waarbij niemand vooraf weet wie er zal opduiken om een filmscript nieuw leven in te blazen. En ook het #OscarsSoWhite-debat sijpelt vanavond door, blijkt uit een grap van Fishburne. Hij deed ooit mee aan een ‘all-black’ voorleesversie van Reservoir Dogs: „Of zoals we dat nu noemen: de geheel onzichtbare versie.”

Diversiteit is geen trending topic, het is de Amerikaanse realiteit, heeft de zwarte actrice Viola Davis gezegd. Door nonchalant een gekleurde cast voor The Maltese Falcon te gebruiken, laat de regisseur dat zien. Sam Spade is nu zwart, zonder dat er een woord aan wordt vuil gemaakt.

Een geïmproviseerd topensemble dat voor een enthousiast, gekleurd publiek een meesterwerk heropvoert: iedereen blij. Hollywood kan er nog wat van opsteken.