Witte heroïne: geen poging tot doodslag, wel één jaar cel

De 43-jarige man die vorig jaar witte heroïne als cocaïne verkocht aan drie Deense toeristen, is niet schuldig aan poging tot doodslag. Wel wordt hem aangerekend dat de drie Deense toeristen onwel werden nadat ze de heroïne hadden gesnoven, zo oordeelde de rechtbank in Amsterdam dinsdag. S. is daarom veroordeeld tot één jaar cel, drie jaar minder dan geëist.

Volgens de rechter kon niet worden bewezen dat Flip S. de witte heroïne bewust als cocaïne had verkocht. Wel vond de rechtbank dat de dealer zijn drugs had moeten testen of zijn klanten had moeten wijzen op de mogelijkheid dit zelf te doen, omdat hij wist dat er zogenoemde ‘killer coke’ in omloop was. Op alle grote pleinen van Amsterdam stonden eind 2014 borden om toeristen te waarschuwen. Door niet te waarschuwen, heeft hij „de gezondheid van drie personen in gevaar gebracht”. De rechter achtte hem ook schuldig aan handel in harddrugs.

S. werd vrijgesproken van de moord op drie Britse toeristen die in 2014 stierven doordat ze zuivere witte heroïne hadden gesnoven en van nog eens negen pogingen tot moord. Het OM had daar twee weken geleden al om gevraagd. Hoewel de twaalf slachtoffers overleden na gebruik van de witte heroïne en uit onderzoek bleek dat alle aangetroffen witte heroïne uit dezelfde partij afkomstig was, kon niet worden bewezen dat S. aan hen de drugs had verkocht.

S. heeft altijd verteld dat hij niet wist dat hij witte heroïne verkocht, hij dacht dat het cocaïne was. De drugs die hij aan de Denen had verkocht zou hij pas de dag ervoor zelf hebben ingekocht. Bovendien was dat volgens hem de eerste keer in lange tijd dat hij harddrugs verhandelde. De Denen werden direct na het gebruik onwel en ontsnapten op het nippertje aan de dood.

S. had zich gemeld na een uitzending van Opsporing Verzocht. Hij had zich niet meteen gemeld, zei hij, omdat hij eerst zelf op zoek was gegaan naar de man die hem de heroïne als cocaïne had verkocht. Bij de politie zou hij aanvankelijk hebben gezegd dat hij de dood van drie toeristen had veroorzaakt. Later ontkende hij dat.