Paniek onder Republikeinen na nieuwe overwinning Trump

De Republikeinse partijtop lijkt Trumps opmars niet te kunnen stoppen. Wat als hij echt de nominatie binnensleept?

Donald Trump, nadat hij door Amerikaanse media is uitgeroepen tot winnaar van de voorverkiezingen van Nevada.
Donald Trump, nadat hij door Amerikaanse media is uitgeroepen tot winnaar van de voorverkiezingen van Nevada. Foto: Jim Young / Reuters

Na de derde zege van Donald Trump bij de Republikeinse voorverkiezingen, deze keer in de westelijke staat Nevada, begint de paniek toe te slaan bij de Republikeinse partij. Wat als hij gewoon de nominatie wint?

Niets heeft de opmars van Trump nog kunnen stuiten. Integendeel: in Nevada werd vannacht bewezen dat de steun voor Trump veel bredere lagen van de bevolking leeft dan de partij dacht. Trump behaalde dinsdagnacht, volgens voorlopige uitslagen, ruim 43 procent, Marco Rubio bleef steken op 24 procent, Ted Cruz werd derde met ruim 21 procent. Het was een nieuw bewijs van Trumps overmacht.

Trump boort in Nevada een brede groep kiezers aan, zo blijkt uit dit overzicht van CNN:

Brede steun onder Republikeinse kiezers

Maar het gaat vooral om de cijfers daarachter. Cruz heeft de evangelische kiezers, Rubio de kiezers die een echte kanshebber tegen Hillary Clinton willen. Trump heeft geen min of meer vaste kiezersaanhang. Hij won al in het seculiere New Hampshire en in het evangelische South Carolina. Nevada heeft weer heel andere kiezers: veel Republikeinen zijn mormoon, en hebben zich sterk afgekeerd van Washington. Trump won deze groep met gemak. Hij won óók 41 procent van de latino-Republikeinen in Nevada. Het is eens te meer bewijs dat de kiezer bereid is Trump, die Mexicanen “moordenaars en verkrachters” noemde, alles te vergeven.

Trump won onder radicale conservatieven en onder gematigde Republikeinen, onder hoger opgeleide én lager opgeleide kiezers. “Ik ben dól op de lager opgeleiden!”, riep Trump vannacht uit. Hij won onder kiezers die zich zorgen maken over de conservatieve meerderheid in het Hooggerechtshof, na het overlijden van rechter Antonin Scalia. Dat is opvallend, omdat alleen Ted Cruz hier actief campagne over voert.

Belangrijke data in de Amerikaanse (voor)verkiezingen:

Up next: Super Tuesday

Op 1 maart is het Super Tuesday, en staat er een groot aantal staten op het spel. Het idee in de partijtop was altijd dat Trump voor die tijd zou uitdoven, en dat een kandidaat als Marco Rubio zijn slag zou slaan. Er was nooit een strategie om Trumps aanvallen op de partij te pareren. Ted Cruz en Marco Rubio hebben hem zelden aangevallen, en concentreren zich op elkaar. Rubio valt Cruz aan op zijn campagnetrucs, Cruz probeert te bewijzen dat Rubio een neoconservatief is. Er zijn nog vijf kandidaten in de race, en daardoor is Trumps concurrentie enigszins versnipperd.

En Trump blijft maar winnen. Nu zijn het al drie van de vier staten, en peilingen laten zien dat hij voorligt in de meeste staten die op Super Tuesday aan de beurt zijn. De Republikeinse partij lijkt niet bij machte de energie uit de campagne van Trump te halen. Het is twijfelachtig of het uitstappen van bijvoorbeeld Ted Cruz de campagne van Marco Rubio helpt – een groot deel van zijn achterban zal naar Trump overstappen. Zo lijkt zich een nachtmerrie-scenario voor de partijelite te ontvouwen. Zonder plan en zonder enig initiatief kijken ze toe hoe Trump hun partij verovert. De miljardair zelf zei daar vannacht vol zelfvertrouwen over: “Dit worden twee mooie maanden. Maar misschien hoeft het niet zo lang te duren.”

    • Guus Valk