Ontspoorde trein bij Dalfsen is volledig geborgen

Nu de berging is voltooid moet over een afstand van minimaal 200 meter rails, bovenleiding en apparatuur worden vervangen.

Het terrein voordat de berging woensdag was afgerond. ANP / Robin Utrecht

De ontspoorde trein bij Dalfsen is volledig weggetakeld. ProRail is begonnen met de reparatie van het spoor en de bovenleidingen. Het bedrijf vermoedt dat die werkzaamheden “nog wel enkele dagen” gaan duren. Dinsdag ontspoorde een trein bij Dalfsen na een botsing met een hoogwerker.

De takelwerkzaamheden zijn dinsdag begonnen en de hele nacht doorgegaan. De geborgen wagons worden naar een depot in Meppel gebracht. Daar gaan onderzoekers verder. Om het hen makkelijker te maken, is de trein zo intact mogelijk gehouden.

Nu de berging is voltooid moet over een afstand van zo’n 200 meter rails, bovenleiding en apparatuur worden vervangen. Er is grond vervuild geraakt door het lekken van diesel uit de hoogwerker en koelvloeistof en olie uit de trein. Deze vervuilde grond moet nog worden afgegraven.

Dood door schuld

Dinsdagochtend botste een trein die van Dalfsen op weg was naar Ommen bij de bewaakte overweg Het Lageveld op een hoogwerker. De trein ontspoorde; de machinist kwam om het leven en twee mensen gewond raakten. De 21-jarige bestuurder van de hoogwerker wordt verdacht van dood door schuld, zo maakte de politie woensdag bekend. Op de overweg had zich volgens ProRail sinds 1976 geen ongelukken voorgedaan.

Sinds het ongeluk is het treinverkeer tussen Ommen en Zwolle vervangen door bussen.

    • Liza van Lonkhuyzen