India gaat alle legerfuncties openstellen voor vrouwen

Het Indiase leger is een van de grootste legers ter wereld. 2,5 procent is er vrouw.

Het Indiase leger werd deze maand ingezet bij grootschalige protesten over kastenrechten in het noorden van het land.
Het Indiase leger werd deze maand ingezet bij grootschalige protesten over kastenrechten in het noorden van het land. REUTERS / Cathal McNaughton

India gaat in de toekomst alle legerfuncties openstellen voor vrouwen. Dat zei de Indiase president Pranab Mukherjee volgens Reuters. Vrouwen mogen daardoor aan het werk als vechtende soldaat aan de grond, in onderzeeërs, en in tanks. Het land stelt zich hiermee progressief op.

In oktober nam de Indiase overheid al de beslissing vrouwen in te gaan zetten als piloot. In het Indiase leger, een van de grootste ter wereld, is ongeveer 2,5 procent vrouw. Een aanzienlijk deel daarvan werkt in de medische tak van het leger.

Verboden terreinen

In december jongstleden kondigde de Amerikaanse minister van Defensie Ashton B. Carter aan dat vrouwen in het Amerikaanse leger voortaan alle gevechtsposities kunnen bekleden. The New York Times noemde het een “historische” en “baanbrekende” stap.

In Nederland zijn er nog verboden terreinen voor vrouwen: zoals de onderzeedienst en het korps mariniers. Bekend is dat minister Hennis-Plasschaert van Defensie het voornemen heeft dit te veranderen. Zo wordt er gewerkt aan onderzeeboten die ingericht zijn op een gemengde bemanning.

    • Liza van Lonkhuyzen