Burundese president belooft vrijlating politieke oppositie

President Pierre Nkurunziza heeft beloofd tweeduizend politieke tegenstanders vrij te laten. Ook wil het Burundese staatshoofd het gesprek aangaan met de oppositie en de media niet langer muilkorven. Dat heeft VN-secretaris-generaal Ban Ki-moon dinsdag gezegd na een ontmoeting met Nkurunziza in de Burundese hoofdstad Bujumbura. De vervolgde oppositie denkt dat de VN-topman zich met een kluitje in het riet heeft laten sturen, en dat Nkurunziza de toezeggingen niet zal nakomen. Het Oost-Afrikaanse land met bijna 11 miljoen inwoners kampt met onrust sinds Nkurunziza in april vorig jaar besloot zich kandidaat te stellen voor een derde termijn, volgens tegenstanders in strijd met de grondwet. Door geweld zijn sindsdien meer dan 450 mensen om het leven gekomen. Naar schatting 240.000 mensen zijn uit hun huizen gevlucht. 130.000 vluchtelingen verblijven nu in kampen in de buurlanden. Ook tijdens het bezoek van Ban Ki-moon aan Burundi vielen tientallen gewonden. In Bujumbura ontploften tien granaten. Een paar uur voor de aankomst van de VN-topman kwamen vier mensen om bij aanvallen met granaten en vuurwapens. De buurlanden en ook oude kolonisator Frankrijk proberen, tot dusver tevergeefs, te bemiddelen in het conflict. President Nkurunziza verzet zich tegen het plan van de Afrikaanse Unie vredestroepen te sturen. De vrees is dat de huidige spanningen ontaarden in etnische strijd tussen Hutu’s en Tutsi’s, net als in het verleden.