Hongarije houdt referendum over vluchtelingenquotum

De Hongaarse premier Orbán is steeds fel tegenstander geweest van het quotum.

Orbán zei tijdens de persconferentie over het referendum dat een tegenstem een stem voor de Hongaarse onafhankelijkheid is.
Orbán zei tijdens de persconferentie over het referendum dat een tegenstem een stem voor de Hongaarse onafhankelijkheid is. Foto: Szilard Koszticsak/ MTI via AP

De Hongaarse regering wil een referendum organiseren over het plan binnen de Europese Unie om vluchtelingen verplicht te verspreiden over de lidstaten. Dat heeft premier Viktor Orbán woensdag aangekondigd, meldden internationale persbureaus. Wanneer het referendum plaatsvindt, is nog niet bekend.

In oktober kwamen de EU-lidstaten overeen om 160.000 vluchtelingen te gaan verdelen over Europa. Orbán is steeds fel tegenstander geweest van dat quotum, en Hongarije stemde dan ook samen met Roemenië en Slowakije tegen.

Tijdens de aankondiging van het referendum woensdag stelde Orbán dat het quotum “de etnische, culturele en religieuze kaart van Hongarije en van Europa definitief wijzigt”.

“De regering regeert op het publieke sentiment. Wij denken dat het introduceren van verplichte herplaatsingsquota voor migranten zonder de steun van de regering machtsmisbruik zou betekenen.”

De vraag die wordt voorgelegd wordt volgens persbureau AP: “Wilt u dat de Europese Unie voorschrijft dat niet-Hongaarse burgers zich kunnen vestigen in Hongarije zonder toestemming van het parlement?”. Volgens Orbán stemmen de mensen die hierop nee antwoorden voor de “onafhankelijkheid van Hongarije”.