‘Frankrijk voert geheime operaties uit in Libië’

De speciale eenheden zouden sinds begin februari actief zijn in Libië en het gemunt hebben op jihadisten.

Mennsen kijken naar de ravage die een Amerikaanse luchtaanval in Libië heeft aangericht.
Mennsen kijken naar de ravage die een Amerikaanse luchtaanval in Libië heeft aangericht. Foto Mohamed Ben Khalifa / AP

Frankrijk voert in het geheim militaire operaties uit in Libië. Dat heeft een hoge functionaris van het ministerie van Defensie tegen de Franse krant Le Monde gezegd. Het voornaamste doel van de acties is om de opmars van Islamitische Staat af te stoppen.

De speciale eenheden zouden sinds begin februari actief zijn in Libië en meerdere operaties uitgevoerd hebben, aldus de functionaris. Over de frequentie en de aard van de missies wijdt hij echter niet verder uit. “Het gebeurt in het grootste geheim.”

Sinds de val van dictator Muammar Kaddafi in 2011 is Libië zonder centraal gezag. Libië heeft sinds de verkiezingen in de zomer van 2014 twee parlementen en twee regeringen en kreeg daar eind januari een centrale regering bij, die zetelt in buurland Tunesië omdat Libië zelf nog te gevaarlijk is. Correspondent Gert van Langendonck over de nieuwe centrale regering:

Vraag is immers of de nieuwe regering echt voor eenheid zal zorgen, bijvoorbeeld in de strijd tegen de terreurgroep Islamitische Staat, of dat men gewoon een derde regering heeft toegevoegd aan de bestaande twee.

IS-strijders hebben grote delen van het land in hun greep. Westerse landen zien dat als groot gevaar, mede omdat IS daardoor over een kustlijn beschikt, zegt een militaire functionaris tegenover Le Monde.

“Het laatste wat we willen is openlijk militair ingrijpen in Libië, we moeten militaire betrokkenheid niet openlijk tonen, maar discreet handelen”, zegt de functionaris tegen Le Monde. Volgens de krant zijn niet alleen commando’s actief in Libië, maar ook leden van de Franse geheime dienst DGSE (Buitenlandse Veiligheidsdienst).

Schattingen van het aantal IS-strijders in Libië lopen uiteen van drie- tot tienduizend. De angst bestaat bij het Westen dat bij militair ingrijpen in het land de strijders zich zullen verplaatsen naar Tunesië of Europa.

Afgelopen vrijdag vielen Amerikaanse gevechtsvliegtuigen een kamp van jihadisten aan bij de westelijke kuststad Sabratah. The New York Times meldde toen dat Amerikaanse en Britse commando’s in toenemende mate als verkenners in Libië actief om vooraanstaande jihadisten en hun netwerken in kaart te brengen.

    • Bas Tooms