Economie

Foxconn neemt Sharp over voor 6,2 miljard

Met de overname komt een einde aan een langgekoesterde wens van Foxconn oprichter Terry Gou.

Foto Reuters/Yuya Shino

Wat gebeurde er in Azië terwijl je sliep? Onze correspondenten praten je bij.

De Taiwanese multinational Hon Hai Precision Industry - beter bekend onder zijn handelsnaam Foxconn - neemt de Japanse electronicaproducent Sharp over voor 6,2 miljard Amerikaanse dollar. Dat meldt de Nikkei Asia Review.

Met de overname komt een einde aan een langgekoesterde wens van Foxconn oprichter Terry Gou, die eigendom van Sharp ziet als ideale manier om beter te concurreren met de Aziatische rivalen zoals Samsung. De LCD-afdeling van Sharp zal de positie van Foxconn als ‘s werelds grootste samensteller van iPhones en iPads verder versterken.

Omgekeerd zullen Foxconn’s ruime financiële middelen van Sharp een stabieler bedrijf maken en de wereldwijde verkoopkanalen van het Taiwanese bedrijf zullen de verkoopcijfers van de Japanse multinational helpen groeien.

China telt meeste nieuwe miljardairs

Beijing is de nieuwe miljardairshoofdstad van de wereld, meldt de South China Morning Post. De Chinese hoofdstad telt maar liefst 100 personen die een kapitaal van minimaal duizend miljoen Amerikaanse dollar vergaard hebben, zo blijkt uit een Chinese studie. 32 van de honderd rijkaards uit Beijing werden het afgelopen jaar pas miljardair.

Beijing komt daarmee beter uit de bus dan New York, dat 95 mensen op de lijst van rijkste mensen ter wereld heeft staan. Het resultaat is opvallend omdat zowel de Chinese economie als de Chinese aandelenmarkt de laatste tijd slecht presteren. De studie baseert zich op gegevens uit januari 2016. Als gegevens van afgelopen zomer gebruikt zouden zijn hadden er zeker 150 miljardairs uit Beijing op de lijst gestaan.

China telt in totaal 568 miljardairs, gevolgd door de Verenigde Staten met 535 superrijken. De Amerikaan Bill Gates is nog steeds de rijkste man ter wereld. Wereldwijd mogen 2.188 mensen zich miljardair noemen.

Grootste Chinese bank ziet geen reden voor devaluatie yuan

De Industrial and Commercial Bank of China (ICBC), de grootste bank van China, heeft laten weten geen reden te zien voor waardevermindering van de yuan. Dat schrijft de New York Times.

De stagnerende Chinese economie voedt geruchten dat Beijing de nationale munt zal gaan devalueren om de economie te stimuleren, maar volgens ICBC voorzitter Jiang Jianqing is de Chinese betalingsbalans in orde en zijn geen maatregelen nodig.

De Chinese economie kent dit jaar de kleinste groei in 25 jaar.