Formule 1 krijgt afvalrace in kwalificaties

In plaats van een tijdmeting aan het einde van de losse kwalificatierondes valt er straks elke anderhalve minuut een coureur af.

Max Verstappen rijdt rondes zijn Formule 1-wagen op het circuit van Zandvoort.
Max Verstappen rijdt rondes zijn Formule 1-wagen op het circuit van Zandvoort. Foto Jeroen Jumelet / ANP

De kwalificatie voor Formule 1-races gaat er dit seizoen heel anders uitzien. In plaats van een tijdmeting aan het einde van de drie losse kwalificatierondes moeten coureurs in het vervolg een soort afvalrace tegen elkaar rijden. Dat staat in de nieuwe regels van autosportbond FIA, die woensdag werden aangekondigd.

In de nieuwe vorm blijft de FIA overigens vasthouden aan drie afzonderlijke kwalificatierondes. Na een handvol minuten – als coureurs een paar keer een tijd hebben kunnen neerzetten – wordt de traagste rijder afgevlagd. Daarna verdwijnt elke anderhalve minuut opnieuw een coureur uit de kwalificatiestrijd, tot de tijd op is.

Na de eerste heat blijven zo vijftien coureurs over, terwijl na de tweede ronde nog slechts acht coureurs in Q3 mogen rijden. Aan het einde van die derde reeks blijven de twee snelste coureurs over, die in de laatste anderhalve minuut dus over een vrijwel lege baan rijden.

‘De boel een beetje opschudden’

De nieuwe regels zijn bedoeld om de sport spannender te maken, zo zegt F1-baas Bernie Ecclestone in gesprek met persbureau Reuters:

“Ik heb er vertrouwen in dat we nu wat spannendere races te zien gaan krijgen. […] Het was nodig dat de boel een beetje werd opgeschud.”

Onder de huidige regels vallen aan het einde van de heats telkens een aantal coureurs tegelijkertijd af. De betere teams beginnen daarom vaak vrij passief aan een kwalificatie: pas aan het einde van een ronde zetten ze één of twee goede tijden neer, waarna ze hun auto’s weer in de pitstraat parkeren.

Vanaf het begin presteren

Een dergelijke tactiek, bedoeld om de snel slijtende banden te sparen, is onder de nieuwe regels straks niet meer mogelijk. Ook bij kwalificaties in de regen – als teams wachten totdat de baan zo droog mogelijk is – hebben coureurs volgend seizoen een nieuw strijdplan nodig. Rijders moeten dit jaar vanaf het eerste moment goede tijden neerzetten.

De nieuwe kwalificatieregels worden al aan het begin van het seizoen ingevoerd. De eerste race van dit jaar vindt plaats op 20 maart in Melbourne, waar op Albert Park de grand prix van Australië wordt gehouden.

    • Joost Pijpker