Flitshandelaar Flow stelt opeens teleur

Dankzij onrust op de beurs had flitshandelaar Flow Traders een grotendeels goed jaar. Maar zodra die onrust afneemt daalt ook de winst.

De in 2004 opgerichte Amsterdamse flitshandelaar Flow Traders heeft het beste jaar uit de geschiedenis achter de rug. Dat blijkt uit de vanochtend gepresenteerde jaarcijfers. Flow Traders boekte in 2015 een nettowinst van 128 miljoen euro: een stijging van 96 procent ten opzichte van een jaar eerder.

Flow Traders ging begin juli naar de Amsterdamse beurs en wordt vaak flitshandelaar genoemd. Zelf omschrijft het bedrijf zich als ‘financieel-technologisch’ dienstverlener en ‘liquiditeitsverschaffer’.

Via geavanceerde algoritmes speelt het op beurzen wereldwijd de rol van tussenpersoon bij de handel in trackers (ETF’s): een populair beleggingsproduct. Die handel gebeurt tegenwoordig in fracties van seconden. Flow Traders verdient op het minieme verschil tussen de aan- en verkoopprijs.

Het is niet verrassend dat 2015 zo’n goed jaar is. De markt van trackers groeide wereldwijd met 30 procent. Bovendien was het een nogal onrustig jaar op de beurzen. Hoe meer onrust op de beurzen, hoe hoger de winst voor de flitshandelaar. Die profiteert namelijk op zulke momenten van de toenemende handel en grotere marges tussen de aan- en verkoopprijs van trackers.

Voor Flow Traders was het derde kwartaal van 2015 daarom het beste ooit. Juli, augustus en september werden gekenmerkt door veel onrust op de wereldwijde markten, gedreven door onder meer de onrust in China en op de grondstoffenmarkten.

Maar zo goed als het derde kwartaal was, zo teleurstellend waren de laatste drie maanden van 2015. De nettowinst van 30 miljoen euro lag 20 procent lager dan in het recordkwartaal. En over 2016 is Flow Traders ook niet extreem enthousiast. Het ziet in de resultaten van begin 2016 „enige verbetering” ten opzichte van de laatste drie maanden vorig jaar.

Beleggers vonden dat een weinig optimistisch vooruitzicht. Flow Traders ging in juli voor 32 euro per aandeel naar de beurs. Gisteren lag die koers nog tegen de 45 euro, maar vanochtend verloor Flow Traders in een klap bijna 10 procent aan waarde.