FIFA verkort schorsing Blatter en Platini naar zes jaar

Het beroep van de voetbalbestuurders tegen hun uitsluiting voor acht jaar is daarmee grotendeels afgewezen.

Voormalig FIFA-baas Sepp Blatter werd afgelopen december evenals UEFA-voorzitter Michel Platini voor acht jaar geschorst in verband met een dubieuze betaling.
Voormalig FIFA-baas Sepp Blatter werd afgelopen december evenals UEFA-voorzitter Michel Platini voor acht jaar geschorst in verband met een dubieuze betaling. Foto Matthias Schrader/AP

De beroepscommissie van de FIFA heeft de schorsing van bestuurders Sepp Blatter en Michel Platini woensdag teruggebracht van acht naar zes jaar. Een verzoek van de onderzoekskamer van de wereldvoetbalbond om beide mannen levenslang uit te sluiten van voetbalgerelateerde activiteiten is bovendien afgewezen. Platini gaat tegen het besluit in beroep bij sporttribunaal CAS.

Afgelopen december ontvingen scheidend FIFA-baas Blatter en voorzitter van de Europese voetbalbond UEFA Platini een schorsing voor acht jaar in verband met een dubieuze betaling van de FIFA aan Platini in 2011. De transactie van omgerekend 1,8 miljoen euro werd goedgekeurd door Blatter. Volgens de voetbalbestuurders was dat bedrag een vergoeding voor werkzaamheden die Platini voor de FIFA uitvoerde tussen 1999 en 2002.

De rechtsprekende kamer van de FIFA oordeelde echter dat Blatter en Platini onvoldoende duidelijk konden maken waarom het bedrag pas zo veel later werd betaald. Het duo werd daarom een schorsing en een boete opgelegd. Blatter en Platini gingen in beroep tegen dat vonnis. Zij werden daarom vorige week urenlang gehoord.

Verzachtende omstandigheden

De beroepscommissie stelt nu echter dat de jarenlange “activiteiten en diensten” die de bestuurders voor “de FIFA, UEFA en het voetbal in het algemeen” hebben verricht “erkend dienen te worden als verzachte omstandigheid” en brengt de duur van de schorsing daarom terug. Bovendien is er onvoldoende bewijs dat de mannen zich schuldig hebben gemaakt aan corruptie, oordeelt de FIFA nu. Het verzoek tot een levenslange schorsing, zoals geëist door de onderzoekskamer van de FIFA, kon daarom niet worden toegewezen.

De enige route die Blatter en Platini nu nog hebben om hun schorsing aan te vechten, is het aantekenen van beroep bij sporttribunaal CAS. Beide bestuurders maakten kort na het ontvangen van de uitspraak woensdag om van die mogelijkheid gebruik te maken, zo meldt AFP. De Fransman stelt:

“Dit is een beledigende en beschamde beslissing en een ontkenning van mijn rechten. In feite is dit gewoon een politiek besluit, genomen door een stel bureaucraten.”

Platini is zolang de beroepsprocedure loopt ontheven uit zijn functie als UEFA-voorzitter. Mocht ook het CAS de schorsing bevestigen, dan zal de Europese voetbalbond een nieuwe voorzitter moeten kiezen.

Corruptieschandaal

De scheidend FIFA-baas besloot vorig jaar kort nadat hij verkozen was voor een vijfde termijn om af te treden als voorzitter van de wereldvoetbalbond, nadat verschillende hoge FIFA-bestuurders betrokken bleken te zijn bij een omvangrijk corruptieschandaal. Platini stelde zich aanvankelijk kandidaat als opvolger van Blatter, maar trok zijn kandidatuur terug nadat hij vooruitlopend op een oordeel van de rechtsprekende kamer van de FIFA geschorst werd. De Fransman vreesde te weinig tijd te hebben om campagne te voeren.

De verkiezing van de nieuwe FIFA-president staat voor aanstaande vrijdag gepland. Sporttribunaal CAS oordeelde woensdag dat deze doorgang kunnen vinden ondanks het verzoek van een van de kandidaten, prins Ali Bin Al-Hussein, om de stemming uit te stellen. Hij wil dat er gestemd wordt in transparante hokjes, uit angst dat stemgerechtigden foto’s maken van hun biljet en hiermee anderen beïnvloeden. Voor de opvolging van Blatter zijn naast prins Ali ook sjeik Salman bin Ebrahim Al-Khalifa, Gianni Infantino, Jérôme Champagne en Tokyo Sexwale in de race.