En dan nu: een kattenfilmpje tegen roken

Het nieuwste campagnemiddel tegen roken: een kattenfilmpje.

Foto: Still YouTube / Truth

Het is geen geheim dat roken slecht is voor de eigen gezondheid en die van meerokers. Daarbij halen katten hun zuurstof uit dezelfde lucht als hun baasje. Eén en één is twee, dacht het Amerikaanse campagnebureau Truth. Het beweert met humor en feiten de macht van de grote tabaksproducenten te kunnen kraken, en zijn nieuwste wapen is misschien wel het populairste fenomeen op YouTube: een kattenfilmpje.

Truth stelt dat het risico dat katten kanker krijgen twee keer zo groot wordt als hun baasje rookt. Ergo: als u van kattenfilmpjes houdt, stop dan met roken. Of de bewering klopt, leggen we voor aan dierenarts Johan de Vos. Hij is voorzitter van het Nederlands Kankerfonds voor Dieren (NKFD). Volgens De Vos is het nog maar de vraag.

“Uit onderzoek is gebleken dat sommige vormen van kanker eerder voorkomen omdat katten meeroken met hun baasje. Dat is vooral lymfeklierkanker. De giftige stoffen uit sigarettenrook komt in hun vacht terecht, en omdat katten zich vaak wassen krijgen ze dat product op hun tong. We gaan uit van een iets grotere kans, maar die kun je in elk geval niet zo stellig in een cijfer vatten.”

Of het nu helemaal klopt of niet, een kattenfilmpje is een altijd echte publiekstrekker. Zie hieronder het resultaat.