Economie

Dit schrijven andere media vandaag

Foto ANP

Dit zijn de belangrijkste zakelijke verhalen in andere media vandaag.

Pikken de aandeelhouders dit wel?

Delta Lloyd is gezwicht voor boze aandeelhouders die zich verzetten tegen een geplande aandelenemissie, meldt de Volkskrant. Uit de jaarcijfers van de verzekeraar blijkt dat het de jacht op nieuw kapitaal zal beperken tot 650 miljoen euro in plaats van het eerder geplande 1 miljard.

Hiermee hoopt Delta Lloyd dat een coalitie van invloedrijke grootaandeelhouders zich koest houdt tijdens de aandeelhoudersvergadering op 16 maart. De tegenstanders bezitten een minderheidsbelang van zo’n 32 procent, maar kunnen daarmee grote druk uitvoeren op de verzekeraar volgens de krant. Juist omdat doorgaans maar iets meer dan de helft van de aandeelhouders op een vergadering op komen dagen.

Delta Lloyd hoopt dat 650 miljoen euro een acceptabel bedrag is voor de tegenstanders. Het bedrijf zegt de kapitaalinjectie nodig te hebben om een volgende financiële crisis te kunnen overleven. Maar vorig jaar voerde de verzekeraar ook al een aandelenemissie uit, en aandeelhouders zien liever dat het bedrijf op zich een andere manier beschermt tegen een economische tegenslag dan het verdunnen van hun investeringen.

Op Europees niveau flitsfaillissement onder de loep

Het Europees Hof van Justitie in Luxemburg buigt zich over het faillissement van kinderopvangbedrijf Estro, meldt het FD. In 2014 werd het bedrijf bankroet verklaard, maar maakte eigenaar Smallsteps diezelfde dag meteen een doorstart. Volgens vakbond FNV Zorg & Welzijn was hierbij kwade opzet in het spel. Duizend mensen verloren hierbij hun baan.

Volgens de vakbond maakte Smallsteps misbruik van het zogeheten ‘flitsfaillissement’, een fenomeen waar NRC al eerder over schreef. Redacteur Menno Tamminga over het faillissement van garnalenpeller Heiploeg vorig jaar:

Wel de lusten, niet de lasten. Dat is het profijtelijke van een zogeheten flitsfaillissement. Profijtelijk voor de koper van de boedel. Het zou ook ‘stiekeme insolventie’ kunnen heten, of bekt dat niet zo lekker? Zonder dat de buitenwereld weet dat een bedrijf op omvallen staat, onderhandelt de directie met potentiële kopers voor de nog waardevolle activiteiten. Is er een akkoord, dan volgt een faillissement. En… een verrassing. De nieuwe eigenaar is regelmatig de oude en zet de zaken voort alsof er niets is gebeurd.

Volgens Corrie van Brenk, voorzitter van Abvakabo FNV, probeerde ook Smallsteps op slinkse wijze te bezuinigingen om de doorstart te maken, zo zegt zij tegenover het FD:

“We hebben aanwijzingen dat Smallsteps er misbruik van maakte. Het was voor hen een goedkope manier om van personeel en kosten af te komen en zo buitenlandse durfkapitalisten te pleasen. Maar wij zeggen: dit is een overname waarbij iedere medewerker van de overgenomen crèches mee moet gaan.”

Wat nu voor Perry Sport?

Volgens de Telegraaf azen Intersport en het Britse Sports Direct op het failliete Perry Sport en Aktiesport. Die twee concurrenten zullen de komende weken snel toeslaan om hun marktaandeel in Nederland uit te breiden, voorspelt retailexpert Paul Moers in de krant.

Hij geeft Intersport veel kans, die al 75 franchisewinkels in Nederland heeft. Volgens Moers zou het eenvoudig zijn om de formule te kopiëren in de tientallen locaties die - mede door het failliet gaan van V&D en Macintosh - leeg staan.

De komende zes weken blijven de filialen van Perry Sport en Aktiesport nog open. Het UWV betaalt de salarissen van de werknemers terwijl de curator onderzoekt of een doorstart of verkoop mogelijk is.