Delta Lloyd weet revolte niet te sussen

Foto ANP / Koen van Weel
Foto ANP / Koen van Weel

Delta Lloyd slaagt er nog niet in om de revolte onder zijn aandeelhouders te sussen. De grootste aandeelhouder van de verzekeraar, het Amerikaanse investeringfonds Highfields Capital Management, wijst ook een nieuw plan van Delta Lloyd om de financiële buffers te versterken van de hand, zo bevestigt een woordvoerder. Ook andere grote beleggers zijn nog steeds ontevreden, melden meerdere anonieme bronnen rond het nee-kamp. 

Delta Lloyd kondigde in november aan dat het nieuwe aandelen wil verkopen. Het geld dat daarmee moet worden opgehaald moet de verzekeraar beter bestand maken tegen schokken, zodat Delta Lloyd ook in de toekomst uitkeringsbeloftes aan polishouders kan waarmaken.

Topman Hans van der Noordaa zei dat hij voor maximaal 1 miljard euro aan aandelen wilde verkopen. Maar dat stuitte bij een aantal van zijn grootste aandeelhouders tegen de borst. Zij krijgen na zo’n emissie minder dividend per aandeel. De aandeelhouders dreigden tegen te gaan stemmen op een ingelaste aandeelhoudersvergadering op 16 maart waarin Van der Noordaa hen om toestemming moet vragen.

Woensdag kwam Van der Noordaa de aandeelhouders tegemoet door aan te kondigden dat Delta Lloyd ook met een veel kleinere emissie van 650 miljoen euro toekan. Maar dat is volgens Highfields nog steeds te veel. Ook met minder dan dat is Delta Lloyd voldoende gekapitaliseerd, meent het. En langs andere, voor beleggers minder pijnlijke wegen zou ook geld kunnen worden opgehaald.

„De aankondigingen van Delta Lloyd van gisteren hebben niets veranderd aan ons voornemen om tegen te stemmen”, aldus de woordvoerder.

Ook andere grote aandeelhouders blijven ontevreden, melden bronnen rond het nee-kamp. Het Taiwanese financiële conglomeraat zei eerder tegen de emissie van 1 miljard te zijn. Datzelfde zou gelden voor het Amerikaanse hedgefonds Greenlight Capital, en de investeringsmaatschappij van mediatycoon John de Mol. Zij wilden woensdag geen commentaar geven of waren niet bereikbaar.

Highfields bezit zo’n 10 procent van de aandelen Delta Lloyd, met ruim 4 miljoen klanten een van de grootste verzekeraars van Nederland. Persbureau Reuters meldde anderhalve week geleden dat het nee-kamp zo’n 32 procent van de aandelen bezit. Een van de boze beleggers, Fir Tree, heeft zijn belang inmiddels echter afgebouwd. Van der Noordaa heeft een gewone meerderheid nodig om de emissie door te kunnen zetten. De opkomst bij zulke vergadering is vaak maar 60 tot 70 procent. Daardoor blijft het een onzekere aangelegenheid.

    • Chris Hensen