De blanke man domineert in Hollywoodfilms en -series

Oscars blank? Heel Hollywood is blank. En mannelijk, leren tellingen in de filmindustrie. „Dit is buitensluiting.”

Blank, man en heteroseksueel. Dat biedt nog steeds de beste perspectieven om in de Amerikaanse filmindustrie als acteur, regisseur, scenarioschrijver of directeur aan de slag te komen. Het blijkt uit cijfers die de Annenberg School for Communication and Journalism van de University of Southern California deze week publiceerde.

Slechts 3 procent van de films is geregisseerd door vrouwen. Slechts een op de drie rollen in films en televisieseries is voor vrouwen. De onderzoekers bekeken 109 Hollywoodfilms en 305 series uit 2014. In slechts 22 verhalen waren de rollen verdeeld op een wijze die overeenkomt met de samenstelling van de Amerikaanse bevolking. In andere films en series waren de zwarte en gekleurde groepen ondervertegenwoordigd.

Zondag is de uitreiking van de Oscars. Er zijn geen zwarte of gekleurde acteurs genomineerd voor de prijzen voor beste hoofdrol of beste bijrol. Dat heeft geleid tot een boycotactie van zwarte regisseurs en acteurs voor het Oscargala zondag en tot de protestactie #Oscarssowhite op sociale media. Die zou bijna nog beter #Hollywoodsowhite kunnen heten, zo stellen de onderzoekers. „Dit is niet zozeer een diversiteitsprobleem, dit is buitensluiting”, zegt onderzoeksleider Stacey Smith in een persbericht.

Slechts 28 procent van de ruim 11.000 rollen in de films en series is voor zwarte of gekleurde acteurs. Hun bevolkingsgroepen maken 38 procent van de Amerikaanse bevolking uit. In meer dan de helft van de films komt geen Aziatische of Amerikaans-Aziatische acteur voor, in 20 procent geen enkele zwarte. Van de regisseurs heeft 13 procent een zwarte of gekleurde achtergrond. De studie vond precies twee zwarte vrouwelijke regisseurs: Ava duVernay die Selma maakte en Amma Asante, regisseur van Belle.

Verder is slechts 29 procent van de rollen in films voor vrouwen. In series is dat bijna 40 procent. Het cliché dat vrouwen boven de 40 moeilijk aan rollen komen, wordt door dit onderzoek bevestigd. Mannen nemen in die leeftijdsgroep bijna driekwart van de rollen voor hun rekening.

Vrouwen in films en series zijn bovendien vaker sexy gekleed (34 procent van de vrouwen, 8 procent van de mannen) en staan vaker (deels) naakt voor de camera (33 procent van de vrouwen, 11 procent van de mannen).

Ook achter de camera staan er veel minder vaak vrouwen. Van ruim 3 procent van de films is een vrouw de regisseur, bij series is dat zo’n 15 procent. Vrouwen geven vrouwen wel iets meer kansen. Homo- of biseksuele rollen komen nauwelijks voor: 2 procent. Daarvan was driekwart een mannelijke rol en driekwart blank.

De studie keek ook naar de verdelingen in de directies en raden van commissarissen van de film- en mediabedrijven. Een op de vijf directieleden of commissarissen is vrouw. Op de posities daaronder is het beter: bijna de helft senior vice presidents is een vrouw.