Bussemaker scherpt declaratieregels onderwijs aan

De inspectie beoordeelde de verantwoording van declaraties en vergoedingen als “niet-transparant”.

Minister Jet Bussemaker van OC&W tijdens een debat eerder deze maand.
Minister Jet Bussemaker van OC&W tijdens een debat eerder deze maand. ANP / Bart Maat

Declaratiegedrag van bestuurders in het hoger en wetenschappelijk onderwijs is niet transparant genoeg. Dat blijkt uit een onderzoek van de Inspectie van het Onderwijs. Minister Jet Bussemaker (Onderwijs) wil dat er duidelijke voorschriften komen, schrijft ze woensdag in een brief aan de Tweede Kamer.

Vorig jaar zomer meldde RTL Nieuws dat verscheidene bestuurders in 2013 en 2014 declaratieregels hadden omzeild. Sommige bestuurders vlogen bijvoorbeeld regelmatig business class, waar ze volgens de regels economy class moesten vliegen. Ook werd er te vaak voor dure hotels en een auto met chauffeur gekozen. De bevindingen van RTL waren frappant gezien de financieel zware tijden waarin sommige universiteiten zich bevonden.

De Inspectie onderzocht daarop de declaraties van bestuurders van achttien wetenschappelijke en 36 hogere onderwijsinstellingen. Deze instellingen gaan verschillend om met de declaratievoorschriften en er is een grote variatie aan totaalbedragen die worden gedeclareerd, aldus het rapport. Een aantal hbo-instellingen vermeldde de declaraties niet in de jaarverslagen.

Nieuwe voorschriften

“De inspectie constateert dat het erop lijkt dat de instellingen de term ‘declaratie’ verschillend interpreteren”, schrijft Bussemaker in de brief. “Daarom heb ik afgesproken dat de instellingen zullen werken aan uniforme, duidelijke en concrete definities en voorschriften.”

Bussemaker belooft dat de inspectie ook onderzoek zal doen naar de naleving van deze voorschriften.