‘Als het VK de EU verlaat, vertrekt ING uit Londen’

Als het Verenigd Koninkrijk uit de EU vertrekt, zal ING zijn aanwezigheid in Londen aanzienlijk terugschroeven. Dat heeft bestuursvoorzitter Ralph Hamers geantwoord op vragen van persbureau Bloomberg. ING heeft in de de Britse hoofdstad 650 werknemers in dienst. Hamers bevestigde dat ING andere grote banken zou volgen in geval van een Brexit.

„Het financiële circus blijft in Londen, of het vertrekt naar een andere plek”, aldus Hamers over de mogelijke gevolgen. Topman Stuart Gulliver van HSBC had maandag al aangegeven dat een Brexit waarschijnlijk 1.000 banen zou kosten in Londen omdat de bank zijn bankiers in dat geval naar Parijs zou overplaatsen. Hamers: „Een Brexit is slecht nieuws voor de EU én slecht nieuws voor het bedrijfsleven.” Zolang het VK binnen de EU opereert is Londen een magneet voor Brits en internationaal talent, meent Hamers.

Ook JPMorgan Chase heeft gewaarschuwd dat financiële instellingen bij een Brexit zullen vertrekken. Op dit moment kunnen de bedrijven nog vanuit Londen opereren zonder dat ze aparte dochterbedrijven binnen de EU hoeven op te zetten. Als dit zogeheten ‘paspoort’ zou komen te vervallen „zouden banen moeten worden overgebracht naar Frankrijk”, aldus Gulliver van HSBC. In navolging van de grote banken, zou ING dan ook vertrekken. (NRC)