Biertje met wifi

Elke week belicht nrc.next een start-up met potentie. Deze week: je eigen bierbrouwerij.

Bedrijf: Minibrew Oprichters: Olivier van Oord (43) Bart van de Kooi (31) Medewerkers: 4

Een beetje parate bierkennis doet het altijd goed op feestjes. Maar wie zijn biergame echt naar een next level wil tillen, kan de ‘Minibrew’ van Olivier van Oord en Bart van de Kooi kopen. Zij hebben een alles-in-een-biermachine bedacht. Ze werden deze maand door magazine Sprout uitgekozen als start-up van het jaar.

Wat is het?

Een apparaat, iets groter dan een koffiezetapparaat, waarmee je vijf liter bier kunt brouwen. Het heeft een wificonnectie en je bestuurt ’m via een app. Je kiest via de app je smaakprofiel en recept voor het bier. Vervolgens bestel je een ingrediëntenpakket en stop je de ingrediënten in het apparaat. In het apparaat zitten sensoren die de meetprocessen bijhouden en zorgen dat je biertje er precies goed uitkomt.

Hoe werkt het?

Mout gaat in de moutcontainer, de hop in de hopcontainer. Vervolgens voeg er water aan toe. Dan druk je op start, en ongeveer 3,5 uur later start de vergisting van je bier, nadat je de gist hebt toegevoegd. Zeven dagen later – of langer, afhankelijk van het type bier dat je brouwt – kun je het drinken.

Wat is het verdienmodel?

Ze verkopen het apparaat voor 1.950 euro. Om geld op te halen hebben ze via Indiegogo een crowdfundactie opgezet en daarmee alvast 65 apparaten verkocht. Ook verdienen ze aan de kant-en-klare ingrediënten die je via de app bij ze bestelt. Voor de gebruiker kost een liter bier ongeveer 3 euro.

Is-ie er al?

Nee, hij is nog in productie. Ze denken dat de biermachine eind juni op de markt komt.