Belangen van deskundigen defensie blijven onvermeld op tv

Wanneer het op tv over veiligheid en het leger gaat, worden geregeld oud-generaal Dick Berlijn en oud-politicus Jaap de Hoop Scheffer opgevoerd als deskundigen. Maar de nieuwsrubrieken vermelden nooit dat die deskundigen niet onpartijdig zijn. Ze werken als lobbyisten voor de wapenindustrie; onder meer voor technologieconcern TenCate.

Dat meldt Argos Tv Medialogica in de uitzending van deze woensdagavond. Berlijn en De Hoop Scheffer keren zich tegen bezuinigingen op defensie. Verder is Berlijn voorstander van de aanschaf van JSF-vliegtuigen. Dat alles is volgens Argos in het belang van TenCate, die ze dan ook heeft aangenomen als lobbyisten, wegens hun grote netwerk in het publieke domein.

Berlijn, die sinds kort weg is bij TenCate, zegt in de uitzending: „Ik ben geen lobbyist. Ik heb wel eens bepaalde systemen onder aandacht gebracht van oud-collega’s van Defensie.”

Twee hoofdredacteuren die in de uitzending aan het woord komen, Marcel Gelauff van NOS Nieuws en Joost Oranje van Nieuwsuur, voelen zich er ongemakkelijk bij. Bert Huisjes van omroep WNL ziet echter geen probleem. Hij spreekt van een „parallel belang” omdat zijn conservatief liberale omroep ook voor meer veiligheid en een groter leger is. En: „lobbyen is heel belangrijk in onze democratische rechtsstaat.”

Eindredacteur Marc Josten van Argos licht telefonisch toe: „Het is niet verkeerd dat deskundigen belangen hebben, maar je moet het wél melden. Als iemand oproept tot meer investeren in defensie, dan moet de kijker weten dat hij zijn eigen keukentje keurt. Anders is het een oratio pro domo, met een belang verstopt achter algemene deskundigheid.”