Belangen defensie-experts onvermeld

Wanneer het op tv over veiligheid en het leger gaat, worden geregeld oud-generaal Dick Berlijn en oud-politicus Jaap de Hoop Scheffer opgevoerd als experts. Maar de nieuwsrubrieken vermelden nooit dat die deskundigen niet onpartijdig zijn. Ze werken als lobbyisten voor de wapenindustrie.

Dat meldt Argos Tv Medialogica in de uitzending van deze woensdagavond. Berlijn en De Hoop Scheffer keren zich tegen bezuinigingen op defensie. Verder is Berlijn voorstander van de aanschaf van JSF-vliegtuigen. Dat alles is volgens Argos in het belang van TenCate, die ze dan ook heeft aangenomen als lobbyisten, wegens hun grote netwerk. Berlijn, sinds kort weg bij TenCate, zegt in de uitzending: „Ik ben geen lobbyist. Ik heb wel eens bepaalde systemen onder aandacht gebracht van oud-collega’s van Defensie.”

Twee hoofdredacteuren die in de uitzending aan het woord komen, Marcel Gelauff (NOS Nieuws) en Joost Oranje (Nieuwsuur), voelen zich er ongemakkelijk bij. Bert Huisjes (omroep WNL) ziet geen probleem. Hij spreekt van een „parallel belang” omdat zijn conservatief liberale omroep ook voor meer veiligheid en een groter leger is.

Eindredacteur Marc Josten van Argos licht toe: „Het is niet verkeerd dat deskundigen belangen hebben, maar je moet het wél melden. Als iemand oproept tot meer investeren in defensie, moet de kijker weten dat hij zijn eigen keukentje keurt. Anders is het een een belang verstopt achter algemene deskundigheid.”