Apples ster-advocaat verdedigde Bush

Apple haalt juridisch grof geschut van stal met Ted Olson, een van de meest prominente advocaten van de Verenigde Staten.

None

Hoe serieus Apple de strijd tegen de FBI neemt, blijkt wel uit de keuze voor de advocaat die de zaak van Apple moet verdedigen. Dat is namelijk Ted Olson, een van de meest prominente advocaten van de Verenigde Staten. Zijn betrokkenheid laat volgens Amerikaanse media zien dat deze zaak potentieel historische juridische implicaties kan hebben. Olson heeft uitgebreide ervaring met belangrijke rechtszaken op het snijvlak van burgerrechten en nationale veiligheid.

De bekendste zaak waar Olson een sleutelrol in heeft gespeeld was die tussen toenmalig presidentskandidaten George W. Bush en Al Gore in het jaar 2000. Toen verdedigde Olson de belangen van Bush in de zaak bij het Hooggerechtshof. Die cruciale zaak draaide om de vraag of de stemmen in Florida opnieuw geteld moesten worden of niet. Het Hooggerechtshof besloot dat dat niet mocht gebeuren, waardoor het presidentsschap definitief naar George W. Bush ging.

Olson heeft verschillende hoge juridische banen bij de Amerikaanse overheid gehad. Hij was onder meer juridisch adviseur van president Ronald Reagan. Onder president Bush, die hij zelf dus mede in het zadel hielp, werd hij benoemd tot sollicitor general, een van de hoogste ambtelijke functies op het Amerikaanse ministerie van Justitie.

Zijn medewerking aan de zaak van Apple is opmerkelijk omdat hij zelf persoonlijk hard is geraakt door terrorisme. Zijn vrouw is omgekomen bij de terroristische aanslagen van 11 september 2001: ze zat in het toestel dat neerstortte op het Pentagon.

Hij heeft wel vaker onverwachte zaken op zich genomen. De 75-jarige Olson is openlijk lid van de Republikeinse Partij en staat bekend als conservatief, maar in 2013 spande hij zich in om het Californische verbod op het homohuwelijk aan te vechten. In die zaak werkte hij bovendien samen met zijn tegenstrever in de zaak tussen Gore en Bush: de Democratische advocaat David Boies. Ook die zaak won Olson.

Hij gooit het in de Apple-zaak vooral op de mogelijke precedentwerking van het toegang geven tot privé-informatie aan de FBI. Op het argument van de FBI dat deze zaak maar om één telefoon draait, zei hij eerder deze week: „Onzin. Er is niets dat de overheid tegenhoudt om morgen hetzelfde te doen met een andere telefoon.”