Apples principiële houding verscheurt de techwereld

Niet alle technogiebedrijven scharen zich achter Apples principiële standpunt om de FBI niet te helpen bij het openen van een iPhone.

Apples weigering om de FBI te helpen bij het ontgrendelen van een iPhone leidt tot een publiek debat over privacy versus veiligheid. Apple is niet aanwezig op het Mobile World Congress maar topmannen van technologiebedrijven spreken zich wel uit over de kwestie.

De FBI heeft een telefoon in beslag genomen van de dader van de schietpartij in San Bernardino, in december vorig jaar. De FBI vraagt Apple een speciale versie van besturingssysteem iOS te bouwen waarmee de inlogcode omzeild kan worden. Na tien verkeerde pogingen wist het toestel alle data. Apple weigert de benodigde software te leveren omdat, eenmaal in verkeerde handen, de data van honderden miljoenen iPhone-gebruikers niet meer veilig zouden zijn. De zaak wordt nu via de rechter uitgevochten.

Mark Zuckerberg van Facebook schaarde zich tijdens een toespraak maandagavond achter Apples weigering: „Ik denk niet dat achterdeurtjes in versleutelde apparaten bijdragen tot een veiliger wereld. We steunen Apple en Tim Cooks standpunt."

Cisco-topman Chuck Robbins liet NRC dinsdag weten dat Apple-topman Tim Cook naar een compromis zou moeten zoeken. „Bedrijven mogen niet verplicht worden om achterdeurtjes te bouwen in hun producten, maar Tim stelt zich zeer principieel op. Ik ben pragmatischer”, aldus Robbins, de nieuwe topman van netwerkbedrijf Cisco. „Het heeft weinig zin om elkaar van afstand toe te schreeuwen via de media. Je kunt beter in stilte naar een compromis zoeken.”

Achterdeurtjes

Cisco, dat sinds vorig jaar een nauwe samenwerking met Apple aanging, werd zelf in het verleden echter ook geassocieerd met achterdeurtjes in zijn netwerkapparatuur. „Het ging om beschuldigingen dat geheime diensten achteraf met de software rommelden, zonder ons medeweten”, aldus Robbins.

Ook voormalig Microsoft-topman Bill Gates liet zich uit over het conflict tussen Apple en de FBI. Hij vertelde de Financial Times dat Apple de software zou moeten leveren voor dit ene specifieke geval. Later nuanceerde hij zijn standpunt in een interview met Bloomberg. „De Amerikaanse overheid heeft in het verleden vaker gebruik gemaakt van informatie op manieren die we niet verwachtten.”

De kwestie wordt complex omdat politieagenten uit San Bernardino het wachtwoord van het iCloud-account (standaard op elke iPhone) gewijzigd zouden hebben. Daardoor verdween de mogelijkheid om de telefoon te laten synchroniseren en Apple via een ‘normaal’ opsporingsbevel toegang te laten geven tot de gebruikersgegevens. Een iPhone bewaart echter niet al zijn data in de iCloud.

Apple zegt nooit eerder geholpen te hebben met het ontgrendelen van telefoons en wil een overheidscommissie die over dit soort gevallen beslist – geen juridische strijd tussen opsporingsinstanties en techbedrijven.

    • Marc Hijink