Amnesty uit zorgen over mensenrechten in jaarboek

Volgens de internationale mensenrechtenorganisatie zijn de tekortkomingen van instellingen als de VN groter dan ooit.

Salil Shetty, secretaris-generaal van Amnesty International, spreekt op de veiligheidsconferentie in München.
Salil Shetty, secretaris-generaal van Amnesty International, spreekt op de veiligheidsconferentie in München. Foto: Thomas Kienzle / AFP

De internationale mensenrechten staan er ook in 2016 slecht voor, zo waarschuwt Amnesty International. Dat komt vooral doordat de internationale gemeenschap er niet in slaagt om conflicten op te lossen en international wetten te handhaven. De wereldwijde mensenrechtenorganisatie publiceerde deze conclusies in het jaarboek 2016.

Volgens secretaris-generaal Salil Shetty zijn de tekortkomingen van de Verenigde Naties groter dan ooit. Programma’s van de VN slaagden er volgens Shetty niet in om internationale crises te voorkomen of te beheersen. Er zijn nu meer mensen op de vlucht voor oorlog en geweld dan tijdens elk moment in de Tweede Wereldoorlog, zo schrijft de organisatie. Tijdens hun vlucht worden de mensenrechten van vluchtelingen nog vaak geschonden.

Slagvaardiger VN

Om hier iets aan te doen, is het volgens Amnesty van belang dat staten zelf inspanningen leveren om de VN slagvaardiger te maken. De mensenrechtenorganisatie roept de vijf permanente leden van de VN Veiligheidsraad op terughoudender te zijn in het gebruik van het vetorecht. Ook moeten landen meer respect tonen voor internationale mensenrechten en mogen ze die niet langer ondermijnen.

Ook ligt er een kans bij de verkiezing van een nieuwe VN secretaris-generaal. Amnesty roept lidstaten op tot het steunen van een sterke kandidaat die tegengas kan geven aan staten die internationale mensenrechten ondermijnen.

Verder veroordeelt Shetty de aanval die sommige staten hebben ingezet tegen instellingen of personen die de mensenrechten beschermen. Volgens het jaarboek maakten regeringen in 133 landen zich schuldig aan het onderdrukken van persvrijheid.