Altaartje voor Sebilla Niemans

Zaterdag gaat De moord op Blonde Dolly van cabaretier Sjaak Bral in première over een mysterieuze moorzaak.

Blondy Dolly of Sebilla Niemanswas een vrouw met een dubbelleven.
Blondy Dolly of Sebilla Niemanswas een vrouw met een dubbelleven. Foto M.C. Meijboom

De moord op Blondy Dolly was sensationeel nieuws, in 1959. De kranten stonden er vol van, in binnen- en buitenland. De 32-jarige Sebilla Niemans was gewurgd op haar bed gevonden, in haar appartement aan de Nieuwe Haven in Den Haag, waar ze werkzaam was als prostituee. Naast haar lagen 550 gouden tientjes, want ze deed goede zaken.

Ook werd in haar kamer een blauw boekje gevonden, waarover al snel werd gefluisterd dat het volstond met namen uit de Haagse fine fleur die haar klantenkring vormde. Zo zei een getuige dat hij de VVD-voorman P.J. Oud ooit voor haar deur had zien staan. Maar meer namen werden nooit bekend. Evenmin als de identiteit en het motief van de moordenaar. De zaak bleef onopgelost – en is allang verjaard.

Zo’n moord lijkt geen vanzelfsprekend onderwerp voor een cabaretvoorstelling. En toch gaat komende zaterdag de soloshow De moord op Blonde Dolly van de Haagse cabaretier Sjaak Bral in première. In navolging van de journalist Casper Postmaa, die een onthullend boek over deze mysterieuze zaak schreef, concludeert de cabaretier dat de moord waarschijnlijk uit jaloezie is gepleegd door haar bodyguard Gerard V., die verliefd op zijn werkgeefster was. „Die man leeft nog”, vertelt Bral. „Ik ben een paar keer bij hem langs geweest. Hij bleef vaag; hij zei nooit dat hij de dader was. Maar hij heeft ook nooit gezegd dat hij de dader níét was.”

Bral bracht anderhalf jaar door in de politiearchieven. Hij schetst een beeld van een vrouw met een dubbelleven: een prostituee die tevens voordrachten voor bejaarden hield en als fotomodel werkte. Ook vond hij het beruchte blauwe boekje: „Geen woord over beroemde klanten. Alleen maar banaliteiten zoals: schoorsteenveger bellen. Of: twee makrelen voor de hond. Verder niks.”

Maar leent Blonde Dolly zich voor de gulle lach waarin Bral zich specialiseert? „Ik heb twintig jaar lang de lach aan m’n kont gehad. Nu doe ik eens iets anders. Ik richt een altaartje voor Sebilla Niemans op.”