Alarm: plastic gevonden in Mars

Mars roept miljoenen repen terug na de vondst van een stukje plastic in Duitsland. Maar hoe erg is het eten van een ‘foute’ reep eigenlijk?

Een consument in Duitsland vond laatst een stukje plastic in een minireep Snickers, afkomstig uit een Mars-fabriek in het Noord-Brabantse Veghel. De consument is ongedeerd. Maar uit voorzorg roept de Amerikaanse snoepproducent Mars nu alle chocoladerepen terug die mogelijk ook plastic bevatten.

Het plastic komt vermoedelijk van een dop van een chocoladepijpleiding, die bij onderhoud in de chocoladestroom is gevallen en vermalen.

1 Hoeveel repen probeert Mars terug te halen?

Volgens een woordvoerder van Mars Nederland betreft de terugroepactie in Nederland 4 miljoen repen, en gaat het ook in Duitsland en in Frankrijk om aanzienlijke aantallen (die hij niet weet te noemen). Elders is de schade beperkter: er worden weliswaar uit 55 landen repen teruggeroepen, maar in de meeste landen zou het alleen gaan om verkoop op internationale luchthavens, en niet om grote hoeveelheden.

2 Hoe weet de consument nu of hij een ‘foute’ reep in handen heeft?

De website van Mars was dinsdag uit de lucht, maar de Nederlandse Voedsel- en Warenautoriteit (NVWA) publiceerde een persbericht van Mars Nederland waarin producten, codes en houdbaarheidsdata zijn vermeld. Het gaat om repen en reepjes van de merken Mars, Milky Way mini, Snickers en Celebrations – met uiterste houdbaarheidsdata variërend van 19 juni 2016 tot 8 januari volgend jaar. In het summiere persbericht biedt Mars getroffen consumenten „oprechte excuses” aan. Zij kunnen hun repen „vrijwillig” en ongefrankeerd retourneren. Een woordvoerder meldt desgevraagd dat gedupeerden een nieuwe reep toegestuurd krijgen.

3 Wat als zo’n riskante reep reeds is verorberd?

Volgens de woordvoerder van Mars Nederland is de kans „heel klein” dat er plastic in zat. Bovendien gaat het om PE-plastic (polyetheen), dat veel wordt gebruikt in de levensmiddelenindustrie en na consumptie „gewoon het inwendige systeem verlaat”. Het gevaar is dus alleen „verslikking, of in het meest extreme geval verstikking”. En Mars „wil geen enkel risico nemen dat een kind stikt in een van onze producten”.

4 Wat is de rol van de toezichthouder, de NVWA?

Het bericht van Mars op de site van de NVWA meldt dat het bedrijf de toezichthouder „proactief” heeft benaderd en „nauw samenwerkt”. Volgens een woordvoerder van de NVWA heeft een producent van gevaarlijke waar echter meldingsplicht, en is de NVWA niet betrokken bij de terugroepactie. „Het bedrijf is zelf verantwoordelijk voor het terughalen van gevaarlijke producten.” Mars heeft conform de regels wel een voorstel gedaan om riskante repen van de markt te halen, en de NVWA is daarmee akkoord gegaan. Het plaatsen van Mars’ persbericht is „gewoon service – het is verder aan Mars”. De chocoladefabrikant heeft intussen alle leveranciers benaderd, meldt het bedrijf, en zal adverteren in landelijke media. Wat de kosten van de terugroepactie zijn, wil Mars niet zeggen. Mars wil ook niet zeggen of het voor de schade verzekerd is.

5 Is een dergelijke terugroepactie bijzonder?

Ja en nee. In Nederland worden wekelijks terugroepacties gehouden, weet de NVWA. Zo riep supermarktketen Jumbo afgelopen zaterdag nog tien producten met gerookte zalm terug in verband met mogelijke besmetting met de listeria-bacterie. Maar de omvang van de terugroepactie van Mars is volgens de NVWA wel „heel groot”. Ter relativering: de fabriek in Veghel is een van de grootste chocoladefabrieken ter wereld. Daar worden dagelijks zo’n 27 miljoen repen geproduceerd.

6 Werkt een terugroepactie?

De NVWA houdt de effectiviteit van terugroepacties niet bij, zegt de toezichthouder. En bij deze specifieke actie is het nog te vroeg om te zeggen wat het resultaat is. Mars Nederland had dinsdag al meteen repen teruggekregen van leveranciers, maar verwacht het merendeel pas de komende dagen.

Vending@Work, een bedrijf dat zo’n 2.000 zogeheten versnaperingsautomaten beheert en 200.000 Marsen en Snickers per jaar distribueert, heeft na de waarschuwing van Mars uit zijn administratie opgemaakt dat het geen gevaarlijke Mars-repen in automaten op scholen en kantoren heeft gestopt. Maar wel een lading ‘foute’ Snickers. Het bedrijf kon dinsdag niet nagaan waar die naartoe zijn gegaan. De komende dagen worden alle automaten gecontroleerd.

Vending@Work, een van de grootste automatenbeheerders, levert ook snoep aan NRC. De Marsen die de automaat op de redactie dinsdag uitspuugde, hadden uiterste houdbaarheidsdata van vóór de penibele periode. De repen Snickers waren al op.