Aktiesport en Perry Sport blijven voorlopig open

Nu Aktiesport en Perry Sport daadwerkelijk failliet zijn verklaard, betaalt het UWV nog zes weken de lonen door.

Gevoel voor sportmode hadden ze bij Perry Sport en Aktiesport wel in huis. Eén van de eigenaren van deze bedrijven had eind jaren negentig zelfs de eer om het tenue van Ajax te ontwerpen. Anderhalf jaar werkte Len Langenberg – toen nog werkzaam bij sportmerk en Ajax-sponsor Umbro – aan de nieuwe voetbalpakjes, vertelde hij destijds aan De Volkskrant.

Veel ruimte voor creativiteit was er niet, de ontwerper was gebonden aan „voetbalachtige kleuren”. Dus geen roze, of zachtgeel. Langenberg ging uiteindelijk voor middernachtblauw.

Deze sportmode-ervaring heeft Perry Sport en Aktiesport niet kunnen redden. Dinsdag werd het faillissement uitgesproken voor beide bedrijven nadat het moederbedrijf van de sportketens, de Unlimited Sports Group (USG), maandag uitstel van betaling had gekregen van de rechtbank Amsterdam.

1 Hoe zijn de problemen veroorzaakt?

Het bedrijf zelf wijst naar de faillissementen van de V&D-warenhuizen en Scapino-schoenenwinkels. Dat waren de „grootste en meest belangrijke businesspartners” van USG, schreef het bestuur maandag in een brief aan het personeel. Perry Sport had 11 zogenoemde shop-in-shops in V&D en Aktiesport had er 128 in Scapino. Die zijn door de faillissementen verdwenen.

Maar USG, ook eigenaar van de sportketen Time Out en het Belgische Primo, had meer problemen. Al sinds eind 2014 had het financiële moeilijkheden, zo blijkt uit het jaarverslag over 2014. Dat jaar maakte het bedrijf 659.000 euro verlies, op een omzet van 250 miljoen euro.

Sindsdien was het bedrijf, naar nu blijkt vergeefs, met zijn vier banken in gesprek over een oplossing. Deze banken – Rabobank, ING, Deutsche Bank en de tevens Duitse DZ Bank – hebben volgens het jaarverslag een kleine 80 miljoen euro in het bedrijf zitten.

Net als veel andere retailbedrijven met problemen zitten Perry Sport en Aktiesport in het dodelijke ‘midden’. Ze zijn niet bijzonder luxueus, maar ook niet extreem goedkoop. Ze hebben geen duidelijk profiel, anders dan bijvoorbeeld outdoorsportwinkel Bever of hardloopwinkel Run2Day. En dan is er nog de concurrentie van webwinkels. Veel van de schoenen en sportoutfits die Perry Sport en Aktiesport verkopen, kunnen klanten ook bestellen bij een online concurrent – soms nog goedkoper ook. USG wilde gisteren geen vragen beantwoorden.

2 Wat betekent dit voor de werknemers?

Ook nu Perry en Aktiesport failliet zijn, zullen de winkels nog even doordraaien. De eerste zes weken na een faillissement betaalt uitkeringsinstantie UWV de salarissen van het personeel. Dat geeft de curator de tijd om de mogelijkheden van een doorstart te onderzoeken, om zo het bedrijf in zijn geheel of in stukjes te kunnen verkopen. De opbrengst verdeelt de curator vervolgens over de schuldeisers. Het zittende management heeft bij een faillissement niks meer te zeggen over het vermogen; de curator heeft de leiding en neemt de beslissingen. Daarbij zal hij in de eerste plaats de belangen van de schuldeisers dienen, maar ook proberen zo veel mogelijk banen te behouden.

Het is onwaarschijnlijk dat álle werknemers van de winkelbedrijven hun baan behouden bij een doorstart. Dat zou betekenen dat er weer retailbanen verdwijnen. Bij de definitieve val van V&D vorige week raakten ook al 8.000 mensen werkloos – dat is ruim 1 procent van alle 780.000 mensen die volgens het Centraal Bureau voor de Statistiek in de retail werken.

3 Wie is de eigenaar van de failliete sportwinkels?

De Unlimited Sports Group heeft verschillende eigenaren. In 2006 is het bedrijf opgericht door de oorspronkelijke eigenaren van Aktiesport, Jos Gillebaard en Len Langenberg, en het Nederlandse private-equitybedrijf Bencis. Gillebaard zit nog altijd in het bestuur van USG. In 2006 werd ook Perry Sport onderdeel van USG. Daarvoor was Perry Sport in handen van private-equitybedrijf CVC.

Geen van de huidige eigenaren heeft naar verluidt een meerderheidsbelang in USG, Bencis zou bijna de helft van de aandelen bezitten, Gillebaard en Langenberg ieder bijna een kwart. Behalve eigenaar zijn zij ook financier. Samen hebben Bencis, Gillebaard en Langenberg 80 miljoen euro aan USG geleend, blijkt uit het laatste jaarverslag. Ze rekenen geen vriendentarief: USG betaalt over deze leningen 11 en 8 procent rente.

Bencis wilde geen vragen beantwoorden. Gillebaard en Langenberg waren niet bereikbaar.