Talentenjacht gewonnen: wat doet dat met je carrière?

Het wemelt van de talentenjachten op tv. De programma’s zijn een mooi podium om te laten zien wat je kunt. Wat doet winst met je carrière?

Hoe gaat het verder als je een talentenjacht wint? Drie winnaars vertellen:

1. Bart van Berkel (40), freelance chef en kookboekenschrijver – won in 2014 Masterchef

Bart van Berkel deed in 2014 mee aan het derde seizoen van Masterchef, een uit Australië overgewaaide kooktalentenjacht. Hij won en kreeg 25.000 euro. „Daar heb ik een mooie tas voor mijn vrouw van gekocht, de rest heb ik op de bank gezet.”

Van Berkel was werkzaam in de ICT, hij had een onderneming in de kopie- en printbranche. „Als ik gestresst was ging ik lekker koken. Een uitje snijden werkt voor mij therapeutisch. Koken was een uitvlucht.” Maar daar bleef het niet bij, want Van Berkel wilde meer zijn dan een hobbykok. „Je bent nooit te oud om te stoppen met wat je doet, je moet doen waar je gelukkig van wordt.”

Dat is niet voor iedereen weggelegd, dat snapt Van Berkel ook wel. Maar: „Ik was bezig met mijn passie, ik heb daaraan toegegeven. Als ik dat niet had gedaan en in de ICT was blijven werken, was ik waarschijnlijk nooit door de audities heen gekomen van Masterchef.”

Hij verkocht zijn bedrijf.

Ik wist wel dat ik iets in de horeca wilde gaan doen, maar met twee jonge kinderen wilde ik niet mijn leven in een keer omgooien.

Na een tip van een vriendin schreef hij zich in voor Masterchef. Ondertussen ging hij in loondienst werken bij het bedrijf waaraan hij zijn onderneming verkocht had. Tussen de opnames door zat hij met zijn laptop op schoot mailtjes te beantwoorden en offertes te maken.

Na de winst van het programma besloot Van Berkel voorlopig nog geen eigen restaurant te beginnen, hij wilde eerst een kookboek schrijven met recepten van sterrenchefs die mensen ook thuis kunnen maken. De chefs had hij leren kennen tijdens zijn deelname aan Masterchef. Hij zocht contact met uitgevers, maar daar kwam hij niet uit. „Een klassiek kip-en-het-eiverhaal. Zij wilden weten welke chefs ik had, maar zonder uitgever kon ik niet bij die chefs aankomen.”

Dus gaf hij het boek zelf maar uit, het geld stond immers al op de bank. Of Masterchef een omslag betekende in zijn leven? „Zeker. Zonder het programma had ik nooit het platform en het bereik gehad om Het geheim van de chef uit te geven.” Van Berkel werkt nu als freelance kok en geeft kookworkshops waarin hij de gerechten uit zijn kookboek bereidt. Ook heeft hij plannen om zijn eigen restaurant te openen. Dit keer wel.

2. Bouke Scholten (34), zanger – won Waar is Elvis!? (2009) en The Winner Takes It All (2014)

De stem van Bouke Scholten is een zegen en een vloek. Al sinds hij op zijn achttiende optrad met Engelstalige soulmuziek zeiden mensen tegen hem dat zijn stem zo op die van Elvis lijkt. Ooit legde een meisje tijdens een cover van ‘Return to Sender’ een hand over zijn mond om te controleren of hij niet playbackte. „Om een eigen gezicht te krijgen, moest ik wel Nederlandstalige liedjes gaan opnemen”, zegt hij. Hij belandde „in het circuit”, deed mee aan Mega Piraten Festijnen en TROS Muziekfeesten op het Plein. De repertoirewisseling kon niet voorkomen dat de makers van Waar is Elvis!? in 2009 zijn pad kruisten, waarschijnlijk nadat hij weer eens een stukje Elvis op de radio had gedaan.

Noem Bouke (achternaam overbodig) géén imitator van The King. „Ik zing op gevoel.” Daarom wimpelde hij Elvis!? tot twee keer toe af. Pas toen hem werd verzekerd dat hij niet in een Elvispak zou worden gehesen hapte hij toe. En won.

Hij werd door de Nederlandse Elvisfanclub uitgenodigd om op Graceland te komen zingen en nam een nummer op met Glen Hardin, de originele Elvispianist. „Een geweldige ervaring natuurlijk.” Hij combineerde optredens onder eigen naam met concerten met Elvisliedjes in onder andere Ahoy. Sindsdien treedt hij op in heel Nederland met een programma met eigen (Engelstalige) liedjes en, als daarom wordt gevraagd, liedjes van Elvis.

Toen kwam in 2014 The Winner Takes It All, een imitatieprogramma van SBS. „Ik had al eenmaal zo’n show gewonnen, dan wil je natuurlijk niet in de eerste ronde afgaan.” Maar Bouke is ook een artiest. „Je wilt in de schijnwerpers staan, een zo groot mogelijk publiek voor je te winnen. Daar doe je het allemaal voor.” Dus was het toch wel interessant om weer op tv te komen.

Het is heel moeilijk om in het mediacirkeltje te komen waar de mensen zitten die op televisie komen. 

Bouke zei ja en hij won weer.

De prijs, 25.000 euro, heeft hij gebruikt om te „relaxen en lekker te eten”. Wat de televisieoptredens hem vooral hebben opgeleverd, is bekendheid. „Als je iets op jezelf moet doen, heeft dat een lange aanlooptijd. Televisie versterkt de aandacht.” Toch is hij niet van plan aan nóg een talentenjacht mee te doen, ook niet aan een grotere show zoals The Voice. „Daar kijken misschien meer mensen naar, maar ik win liever twee kleine shows dan dat ik in een grote onderuitga.”

3. Anton van Duijn (48), hoofdstylist bij online bloemenservice Bloomon – werd in 2014 tweede bij Hollands Beste Bloemstylist

Bloemist Anton van Duijn deed eigenlijk tegen wil en dank mee aan Hollands Beste Bloemstylist. Lachend: „Is het heel saai als ik zeg dat ik er helemaal geen verwachtingen van had? Een vriend stelde voor om mee te doen, maar ik was niet meteen enthousiast. Ik zat 35 jaar in het vak, ik wist het wel.” Maar het was Van Duijn die doorging (de vriend niet), elke ronde weer. „Op de helft dacht ik dat als ik het slim zou spelen, ik nog zou kunnen winnen ook.”

Van Duijn was niet bezig met wat het programma voor zijn carrière kon betekenen. „Ik wist alleen dat de winnaar 25.000 euro kreeg, meer niet.” Hij werd tweede. Wat hij kreeg? „Nul”, lacht hij weer. „Laten we er niet om liegen: 25.000 euro is een hoop geld.” Maar, zei een goede buur tegen hem, dat bedrag zou hij in een paar maanden zelf bij elkaar hebben. Dat bleek te kloppen:

Er kwam verschrikkelijk veel werk op me af, mijn rekening vulde zich aardig. Ik kon direct aan het werk en hoefde geen lintjes door te knippen of workshops te geven, het soort dingen waar je voor gevraagd wordt als je wint. Dat kon ik missen als kiespijn.

Aan het succes zat ook een keerzijde: Van Duijn kreeg er last van. Hij vond het moeilijk ermee om te gaan. Driehonderd berichtjes, driehonderd mailtjes. Per dag. „Ik wil ze ook allemaal beantwoorden, ook al duurt dat maanden. Dat vind ik gewoon netjes.” Iemand raadde hem een personal coach aan. „Van hem leerde ik doelen stellen op de lange termijn en ademhalingsoefeningen tegen de stress, dat heeft me veel geholpen. Heel goed voor een mens.”

Bloemstylist leverde Van Duijn ook zijn baan bij bloemenbestelservice Bloomon op. „We waren al even voor mijn deelname in gesprek, maar de oprichters zochten eigenlijk een dame. Toen heb ik gezegd: kijk naar de eerste aflevering en besluit dan of je me wilt hebben.” In die aflevering werd het werk van de kandidaten ‘blind’ beoordeeld. De jury was anoniem: het bloemstuk van Anton was zó verfijnd, dat moest wel door een vrouw gemaakt zijn. „De dag na de uitzending werd ik gebeld: jij moet het worden.” In die zin heeft het programma dus zeker bijgedragen aan Van Duijns carrière. Daarnaast heeft hij ook nog zijn eigen onderneming, Duijn en Bloem, waarmee hij de aankleding verzorgt bij evenementen en bruiloften. „Na Bloemstylist word ik daar wel veel meer voor benaderd, dat is wel grappig.”