Economie

Aandelen van je start-up eerlijk verdelen? Doe maar niet

Foto iStock

Als oprichter van een start-up moet je over veel dingen nadenken. Wat wil je bereiken, wat wordt je strategie en hoe kom je aan geld? Maar weinig aandacht wordt besteed aan de verdeling van aandelen tussen de oprichters, zeggen twee onderzoekers van de Harvard Business School en Oxford. En dat terwijl uit hun onderzoek naar 1.300 start-ups in de VS en Canada blijkt dat het verkeerd verdelen van aandelen een groot gevaar is voor startende bedrijven.

Het conflict tussen Facebookoprichters Eduardo Saverin en Mark Zuckerberg is hiervan een voorbeeld. Om dit soort taferelen te voorkomen moeten de aandelen dus maar eerlijk verdeeld worden, toch? Nou, nee dus.

Onderlinge frustraties

De onderzoekers leggen uit dat een op het eerste gezicht eerlijke verdeling van de aandelen, zoals fiftyfifty, op langere termijn tot conflicten kan leiden. Oprichters kennen elkaar namelijk vaak nog niet goed genoeg wanneer zij besluiten de aandelen eerlijk te verdelen. In het begin stappen beide oprichters misschien op dezelfde manier het bedrijf in, maar op lange termijn krijgen ze verschillende rollen in het bedrijf. Dat kan uiteindelijk leiden tot frustraties.

Sieuwert van Otterloo, medeoprichter van blogsite StartupJuncture, ziet dat ook bij Nederlandse start-ups gebeuren. Volgens Van Otterloo hebben veel start-ups een constructie waarbij de ene oprichter zich bezighoudt met de bedrijfskant en de andere met de technologische kant. En net als de start-ups uit het onderzoek, kiezen de Nederlandse oprichters er vaak voor de aandelen gelijk te verdelen.

Als het bedrijf verder groeit, worden meestal na zo’n twee jaar extra mensen aangenomen. De oprichter die zich bezighoudt met de technologische kant van het bedrijf krijgt het minder druk. Toch kiest deze oprichter er niet snel voor om op te stappen, want dan moet hij afstand doen van zijn aandelen. Van Otterloo:

“Dan zit die persoon soms de hele dag niets te doen en wordt er uiteindelijk vaak voor gekozen die persoon uit te kopen.”

Twijfel bij investeerders

Daarnaast kunnen de oprichters veel geld mislopen door een eerlijke verdeling. De onderzoekers zien namelijk dat start-ups met een gelijke aandelenverdeling minder kans maken op investeringen. Niet omdat de gelijke verdeling een probleem op zich is, maar meer omdat het een symptoon zou zijn van een “gebrek aan communicatie”. Als de oprichters een moeilijk gesprek proberen te vermijden door de aandelen maar op een gelijke manier te verdelen, wie zegt dat ze dan niet vaker moeilijke situaties ontlopen?
Klik of tap op de bollen voor meer uitleg uit het onderzoek over de aandelenverdeling:

Hoe dan wel?

Een oplossing volgens Van Otterloo en de onderzoekers is dat oprichters regelmatig elkaars rol in het bedrijf bespreken. En vooraf moeten heldere afspraken worden gemaakt:

“Wij zien zelf een oplossing in een ‘earn out’. Dat betekent dat wanneer oprichters voelen dat de rol van een van hen binnen het bedrijf te klein is geworden, zij de optie hebben op te stappen en tweederde van hun oorspronkelijke aandelen mee te krijgen.”