Economie

Winkelen bij de kernreactor in Fukushima

Wat gebeurde er in Azië terwijl je sliep? Onze correspondenten praten je bij.

De kernreactor in Fukushima is geen rampplek meer. Dat moet de opening van warenhuis Lawson bij de in 2011 door een aardbeving en tsunami beschadigde reactor bewijzen. Dat meldt The Japan Times op basis van anonieme bronnen. De winkel van de keten wordt per 1 maart geopend en moet een plek worden waar omwonenden en werklui hun boodschappen vandaan kunnen halen.

Zo zag Fukushimi-reactor Dai-ichi er een jaar na de ramp uit:

In samenspraak met energiebedrijf Tokyo Electric Power Co. opent Lawson op de rampplek een locatie. Het moet de eerste van vele winkels worden op het terrein. De uitbater heeft meerdere bedrijven gevraagd op het terrein locaties te openen om de leef-en werkomstandigheden voor de mensen die daar de kerncentrale ontmantelen beter te maken.

Regeltjes houden IKEA tegen

IKEA wil dolgraag doorbreken in India, maar de regelgeving werkt volgens The Wall Street Journal niet mee. De Indiase wet schrijft voor dat alle MALM-bedden, LANDSKRONA-banken of VIDSTRUP-tapijten lokaal gemaakt moeten worden. En dat is een uitdaging voor de Zweedse retailer.

Volgens de zakenkrant hebben designers de grootste moeite om materiaal te vinden dat voldoet aan veiligheidsvoorwaarden en kwaliteitseisen van IKEA. Zo bevatten bij lokale leveranciers bestelde tafelbladen teveel formaldehyde en gaven stalen eetborden looddeeltjes af. Niet ideaal.

Volgens The Wall Street Journal is het voorbeeld van IKEA een les voor westerse bedrijven: omdat de markt in China wat is ingezakt, betekent dat nog niet dat het geld in India wel op straat ligt. De bureaucratie en de moeilijke regels in het land velden niet voor niets al eerder grote spelers als Wal-Mart en Carrefour.

Massaontslagen als succesformule

Aandeelhouders waren gisteren blij met de halfjaarcijfers van de Australische vliegmaatschappij Qantas, meldt The Straits Times. Na een aantal ingrijpende bezuinigingsmaatregelen gecombineerd met lage olieprijzen zag het bedrijf de nettowinst in de laatste zes maanden tot 31 december met 234 procent stijgen naar een recordaantal van 688 miljoen Australische dollar.

Het afgelopen jaar ontsloeg Qantas duizenden werknemers en moest het leveringen van bestelde vliegtuigen uitstellen. Maar dat was het waard, schrijft de krant. Inkomsten stegen in de laatste zes maanden met 5 procent en ook mocht het bedrijf 448 miljoen aan kostenbesparingen noteren. “De cijfers laten een sterker en dynamischer Qantas zien”, benadrukte CEO Alan Joyce bij de presentatie van de halfjaarsresultaten.

“Zonder onze focus op inkomsten, kosten en zorg voor de begroting waren de resultaten van vandaag niet mogelijk geweest. Zowel wereldwijd als lokaal blijft de luchtvaart uiterst competitief. Daarom is het belangrijk dat we streng blijven, durven investeren in het laten groeien van onze inkomsten en blijven innoveren in nieuwe technologie.”