Vodafone-baas: kabelnet in Nederland hoeft niet open

Het kabelnet hoeft niet geopend te worden voor concurrenten zodra de fusie tussen Vodafone en Ziggo doorgaat, vindt Vodafone-baas Colao.

Vittorio Colao: „Er is al een partij die toegang biedt, KPN, daar zijn we blij mee.” Foto Simon Dawson/Bloomberg
Vittorio Colao: „Er is al een partij die toegang biedt, KPN, daar zijn we blij mee.” Foto Simon Dawson/Bloomberg

Moet Ziggo het kabelnet openstellen voor andere providers als de Nederlandse kabelaar eind dit jaar fuseert met Vodafone? Nergens voor nodig, vindt Vittorio Colao, de Italiaanse topman van de Vodafone Group. „Ik ken geen voorbeelden elders in de wereld waar dat ooit gebeurde en ik zie niet waarom Nederland daarop een uitzondering zou moeten zijn.”

Colao gaf maandagmiddag tijdens het Mobile World Congress in Barcelona commentaar op de fusie van de twee netwerkbedrijven, die samen een krachtiger concurrent voor KPN willen vormen. Vorige week dinsdag kondigden Vodafone en Ziggo-eigenaar Liberty Global hun plannen aan om hun Nederlandse activiteiten in een 50/50 joint venture samen te voegen.

KPN moet zijn kopernetwerk wel openstellen voor andere breedbandproviders, terwijl Ziggo zijn bijna landelijke dekkende kabelnetwerk zelf mag uitbaten. Minister Kamp van Economische Zaken heeft te kennen gegeven dat hij vindt dat Ziggo de kabel ook open moet stellen, zeker nu de kabelaar er een mobiel netwerk bij krijgt. Eerdere pogingen daartoe mislukten, bijvoorbeeld toen Ziggo en UPC vorig jaar één netwerk vormden.

Europese regels schrijven voor dat er maar één netwerk per land gereguleerd mag worden – in dit geval KPN. En uiteindelijk is het de Europese Commissie die besluit onder welke voorwaarden Ziggo en Vodafone mogen fuseren.

Colao: „Er is al een partij in Nederland die toegang biedt: KPN. Daar werken we nu al mee samen om vast internet en televisie aan te bieden en daar zijn we tevreden mee.” Desondanks legde Vodafone een claim van 115 miljoen euro neer bij KPN wegens een conflict over tv via adsl. Colao verwacht dat Vodafone de samenwerking met KPN zal afbouwen zodra de Ziggo-deal rond is.

Niet meer deals met Liberty

De joint venture tussen Ziggo en Vodafone kwam volgens Colao relatief vlot tot stand nadat in september de pogingen strandden om heel Vodafone en heel Liberty Global (eigenaar van Ziggo) samen te voegen. Volgens hem is er geen ander land waar Vodafone en Liberty Global zo goed bij elkaar passen als Nederland. Dat maakt uitbreiding van de samenwerking tussen de beide bedrijven op korte termijn onwaarschijnlijk. Vodafone kocht wel kabelnetwerken in Spanje en Duitsland om klanten zowel vast als mobiel internet te bieden.

Colao: „Consolidatie tussen telecomproviders in verschillende landen is onwaarschijnlijk zolang er in Europese landen nog verschillende regels gelden voor bijvoorbeeld privacy. Ook de markt voor mobiele frequenties is nog niet geharmoniseerd.”

De totstandkoming van een uniforme digitale markt in Europa noemt hij een „droom” die nog lang niet binnen handbereik is.

Vodafone is wat betreft abonnees (446 miljoen) en jaaromzet (60 miljard euro) de op één na grootste mobiele provider ter wereld, na China Mobile. Colao over concurrentie: „De prijzen van mobiele verbindingen stijgen misschien per jaar een beetje, met 3 tot 5 procent. Maar we bieden onze klanten elk jaar veel meer: de prijzen voor gigabytes dalen jaarlijks met 60 tot 70 procent en dat geldt ook voor belminuten en sms-bundels.”

De mobiele providers ervaren concurrentie van internetdiensten als Facebook Messenger en Whatsapp waarmee je gratis mobiele berichten kunt versturen. Colao zegt elke vorm van concurrentie te verwelkomen zolang zijn klanten maar betalen voor de verbinding. Hij sluit echter niet uit dat Vodafone, net als de Britse provider Three, advertentiefilters zal installeren op het netwerk. „Klanten moeten de keuze hebben om advertenties te blokkeren, net zoals ze dat nu in de webbrowser kunnen. Dat wil niet zeggen dat alle advertenties a priori slecht zijn - soms is reclame leuk om naar te kijken. De klant kiest.”

De Vodafone-baas vindt wel dat internetdiensten als Whatsapp aan dezelfde strenge regulering moeten voldoen als de mobiele providers.