Twintig gemeenten weigeren tegenprestatie voor bijstand

Volgens staatssecretaris Jetta Klijnsma houden twintig gemeenten zich bewust niet aan de regels van de Participatiewet.

Protestactie tegen de nieuwe bijstandsregels, 2013. Foto: Martijn Beekman / ANP

Twintig gemeenten houden zich bewust niet aan de regels van de Participatiewet. Dat blijkt uit een brief die staatssecretaris Jetta Klijnsma (PvdA, Sociale Zaken en Werkgelegenheid) aan de Tweede Kamer schrijft (zie onderaan dit artikel).

Deze gemeenten zeggen volgens Klijnsma “de wet anders te interpreteren of zijn niet overtuigd van nut en noodzaak” van de zogenoemde tegenprestatie die bij de bijstand hoort. Deze tegenprestatie houdt volgens de wet in dat een uitkeringsgerechtigde verplicht is door het gemeentebestuur opgedragen “onbeloonde maatschappelijk nuttige werkzaamheden” te verrichten.

De inspectie SZW heeft onderzoek gedaan naar het werkgelegenheidsbeleid van alle gemeenten (zie onderaan dit artikel). Van de 390 gemeenten bleken er 29 te zijn waarvan de verordening niet in overeenstemming is met de Participatiewet. In onderzoek noch brief worden deze gemeenten bij name genoemd. Negen gemeenten hebben volgens Klijnsma naar aanleiding van het onderzoek toegezegd hun beleid aan te passen. De overige twintig roept de staatssecretaris nu op hun beleid in overeenstemming te brengen met de wet.

Amsterdam laat bij monde van verantwoordelijk wethouder Arjan Vliegenthart (SP) alvast weten het beleid niet aan te passen. “De resultaten van ons werkgelegenheidsbeleid zijn goed en ik heb geen zin om goed geld te besteden aan het optuigen van een handhavingssysteem dat mensen niet aan werk helpt.” Vliegenthart - “ik denk dat wij bij die twintig horen” - heeft de vaste commissie van de Tweede Kamer uitgenodigd om het Amsterdamse standpunt uit te leggen.

Lees hieronder de brief van Klijnsma. Verder naar beneden vind je ook het onderzoek van de inspectie.

Kamerbrief bij onderzoeksrapportage Verordeningen Tegenprestatie

Onderzoek inspectie SZW - Verordeningen Tegenprestatie

    • Bas Blokker