Trein ontspoort na botsing

Bij een treinongeluk vandaag nabij Dalfsen is de machinist omgekomen. Twee passagiers moesten naar het ziekenhuis.

Hulpdiensten staan bij een deel van depassagierstrein die dinsdagochtend bij Dalfsen tegen een hoogwerker botste.
Hulpdiensten staan bij een deel van depassagierstrein die dinsdagochtend bij Dalfsen tegen een hoogwerker botste. Foto VINCENT JANNINK / ANP

Astrid Kempers, die op 250 meter van de spoorlijn tussen Dalfsen en Ommen (Overijssel) woont, was vanmorgen getuige van een heftig treinongeluk. „Ik zat aan de keukentafel te werken. Ik hoorde een knal en keek op. Ik zag een trein uit de rails schuiven en in het weiland kantelen.”

Ze belde 112 en reed met haar auto naar de het ongeluk. Ze wilde helpen maar dat bleek niet nodig. „De hulpdiensten waren er snel. De passagiers konden zelf uit de trein klimmen.”

De machinist van de trein overleed door de botsing met de hoogwerker, die de bewaakte spoorwegovergang overstak. Twee mensen werden naar een ziekenhuis gebracht. Het is niet bekend hoe zij er aan toe zijn. Vier anderen waren lichtgewond en hoefden niet naar een ziekenhuis.

De bestuurder van de hoogwerker kon volgens ooggetuigen op tijd van zijn voertuig afspringen en bleef ongedeerd. Hij wordt door de politie gehoord. Het is onbekend of hij ergens van verdacht wordt.

In de trein zaten ongeveer vijftien passagiers. De ochtendspits was al voorbij toen het ongeluk gebeurde.

Astrid Kempers zag zelf vijf tot zes hevig geschrokken mensen zonder letsel. Volgens haar was de overstekende hoogwerker waar de trein bij de spoorwegovergang op botste van een boomverzorgingsbedrijf. Vier treinstellen vielen om en kwamen op hun kant in het weiland te liggen.

Er werden tien tot twaalf ambulances en twee traumahelikopters opgeroepen. Die bleken niet allemaal nodig. Ooggetuigen zagen ambulances weer omdraaien. Enkele passagiers zijn opgevangen in een woning in de buurt van het spoor.

Het ongeluk gebeurde bij een overweg tussen Dalfsen en Ommen. Daar rijden voorlopig geen treinen, meldt vervoerder Arriva. Onderzoeksraad voor Veiligheid bekijkt de situatie ter plekke.

De bellen van de spoorwegovergang bleven na het ongeluk nog uren onophoudelijk rinkelen. Alle spoorwegovergangen in de buurt waren de hele ochtend dicht.

Staatssecretaris Dijksma (Infrastructuur, PvdA) liet weten geschrokken te zijn van het ernstige treinongeluk op de spoorlijn Zwolle-Emmen. Haar medeleven gaat uit naar alle slachtoffers en nabestaanden.

    • Annette Toonen