Top KNO-afdeling AMC Amsterdam legt functie neer

Aanleiding is het onveilige opleidingsklimaat binnen de afdeling keel-, neus- en oorheelkunde, zo meldt onderzoeksprogramma Zembla.

De top van de KNO-afdeling van het AMC in Amsterdam stapt op als gevolg van het onveilige opleidingsklimaat binnen de afdeling.
De top van de KNO-afdeling van het AMC in Amsterdam stapt op als gevolg van het onveilige opleidingsklimaat binnen de afdeling. Foto Robin van Lonkhuijsen/ANP

Het hoofd van de afdeling keel- neus-oorheelkunde (KNO) van het Academisch Medisch Centrum in Amsterdam (AMC) Wytske Fokkens legt haar functie neer. Ook chef de policlinique Erik van Spronsen vertrekt. Aanleiding is het onveilige opleidingsklimaat binnen het ziekenhuis, zo meldt onderzoeksprogramma Zembla. Een woordvoerder van het AMC bevestigt het bericht.

De Registratiecommissie Geneeskundig Specialisten (RGS) concludeerde in januari 2015 in een visitatierapport al dat het opleidingsklimaat op de KNO-afdeling niet in orde is. Er zou een “angst- en pestcultuur heersen” waarbij mensen worden “geïsoleerd en uitgescholden als ze kritiek hebben” zeiden verschillende medisch specialisten eerder tegen Zembla. Een aantal van hen vertrok naar aanleiding van het onveilige klimaat.

Onderzoek

Als gevolg van de kritiek van de visitatiecommissie liet de Raad van Bestuur van het AMC een onderzoek uitvoeren door organisatieadviesbureau Ernst & Young. In het rapport wordt een nieuwe organisatiestructuur geadviseerd voor de KNO-afdeling.

Volgens de woordvoerder van het ziekenhuis hebben Fokkens en Van Spronsen als gevolg daarvan aangegeven hun functie op te geven. Ze blijven beiden wel werkzaam in het ziekenhuis: Fokkens als hoogleraar Keel-, Neus- en Oorheelkunde en Van Spronsen als arts-otoloog.

Fokkens legde in 2010 al haar taken neer als opleider van de aios (arts in opleiding tot specialist) na van die laatste groep. Naar aanleiding van kritische opmerkingen van de visitatiecommissie werden de rollen van opleider en afdelingshoofd van elkaar gescheiden.

Incident niet gemeld bij IGZ

Het Amsterdamse AMC raakte onlangs in opspraak omdat een ernstig incident tijdens een operatie niet gemeld werd bij de Inspectie voor de Gezondheidszorg (IGZ). “Er is geen verband tussen dit incident en het opstappen van de top van de KNO-afdeling”, benadrukt de woordvoerder.

Artsen en ziekenhuizen zijn verplicht calamiteiten te melden bij de IGZ. Volgens het AMC was er echter geen sprake van een calamiteit, maar traden er complicaties op. In dat geval hoeft de Inspectie niet te worden ingelicht.

Het doel van de ingreep was om de baby van zijn ademhalingsproblemen af te helpen. Naast het verruimen van het strottenhoofd werd ook het strottenklepje een beetje opgetrokken. Kort na de operatie ging het mis, toen een hechting in de keel van het jongetje losliet. Na de operatie moest de baby tot ver in het voorjaar van 2015 per sonde worden gevoed.

UMC Utrecht

Eind vorig jaar kwam een ander ziekenhuis, het Universitair Medisch Centrum Utrecht, al in het nieuws omdat het twee calamiteiten bij operaties had verzwegen. In beide gevallen kwam de patiënt te overlijden, meldde Zembla toen. Beide incidenten vonden plaats op de afdeling keel- neus-oorheelkunde (KNO).